FBI:n varoitus koskee kahta Kiinan hallituksen hyväksymää verojenmaksuohjelmaa, joiden kautta on havaittu asennettavan yrityksen verkkoon takaoven avaavia haittaohjelmia, ZDNet kirjoittaa.

Takaoven kautta on mahdollista ajaa haittakoodia uhrikoneilla, valvoa verkon toimintaa sekä varastaa tietoa. Takaoven mahdollistava haitake on havaittu kahden kiinalaisen teknologiayrityksen arvonlisäverojen käsittelyyn tarkoitetussa sovelluksessa. Varoituksessa nimeltä mainitut yritykset ovat Baiwang sekä Aisino.

Kiinan laki edellyttää yritysten käyttävän arvonlisäverojen maksuun vain hallituksen hyväksymiä ohjelmistoja. Merkittävää on se, että hallituksen siunaamia verosovelluksia on Kiinassa kaksi, nimittäin Baiwangin sekä Aisinon.

FBI:n mukaan kaikki Kiinassa toimivat yritykset saattavat olla alttiina takaovelle ja sen mahdollistamalle teollisuusvakoilulle. Kiinalaiset ovat aiemmin olleet erityisen kiinnostuneita terveydenhuolto-, kemikaali- ja finanssisektoreista.

Vaikka FBI ei syyttänyt suoraan Kiinan hallitusta, muistutti se siitä huolimatta, että Baiwang ja Aisino toimivat NISECin (National Information Security Engineering Center) alaisuudessa, joka puolestaan on valtion omistama yksityinen yritys, jolla on perustavaa laatua olevia liitoksia Kansan vapautusarmeijaan.