Helsingin seudun liikenne (HSL) ei enää vuodenvaihteen jälkeen maksa palkkioita jälleenmyyjilleen. Nämä ovat ryhtyneet veloittamaan kulunsa asiakkailta palvelumaksuina. Käytännöt vaihtelevat, joten saman lipun hinta vaihtelee myyntipaikan mukaan. Vertailu ei ole helppoa, koska osa perii kiinteää euromääräistä palvelumaksua, osalla on käytössä sekä euro- että prosenttimääräinen maksu.

Helsinkiläinen opiskelija Tarmo Ylhävuori ideoi laskurin, jolla hintoja pystyisi helposti vertailemaan. Hänen tietojenkäsittelytiedettä opiskeleva isoveljensä Arttu Ylhävuori tarttui ideaan. Muutamassa päivässä syntyi Joukkoliikennelaskuri, jonka avulla HSL-matkakorttien myyntipisteitä pystyy vertailemaan.

”Joululomalla oli herkuttelun ja liikunnan lisäksi mukavasti aikaa tällaiseen vapaa-ajanprojektiin”, Arttu Ylhävuori kertoo tiedotteessaan.

Veljesten Joukkoliikennelaskurin avulla voi helposti säästää kymppejä, jos valitsee halvimman jälleenmyyjän. Suurimmillaan hintaerot ovat kausilipun latauksessa.

Esimerkiksi aikuisen ABCD-vyöhykkeiden kausilipussa 360 vuorokaudeksi henkilökohtaiselle matkakortille, kun matkakortin omistaja asuu HSL-alueella tai kehyskunnassa, hintaeroa kertyy noin 50 euroa halvimman ja kalleimman ostopaikan välillä.

Edullisin myyntipiste on poikkeuksetta HSL-automaatti tai HSL-palvelupiste, koska niillä ei veloiteta palvelumaksua.