Maan televalvontaviranomainen Roskomnadzor on toteuttanut uhkauksensa ja aloittanut Microsoftin hankkiman LinkedIn-palvelun estotoimet Venäjällä.

Syynä on se, että LinkedIn ei ole noudattanut Venäjällä jo vuonna 2014 voimaan tullutta lakia, joka määrää maassa toimivat ulkomaiset yhtiöt säilyttämään käyttäjätietoja Venäjän maaperällä.

Venäjän hallitus on perustellut lakia kansalaistensa suojelemisella ulkomaalaiselta vakoilulta, mutta kriitikoiden mukaan kyseessä on vain keppihevonen, ja todellisena tarkoituksena on helpottaa venäläisviranomaisten pääsyä vääriä mielipiteitä esittävien kansalaisten tietoihin käsiksi.

Roskomnadzor varoitti LinkedIniä vain muutamia päiviä sitten, mutta kehotuksista huolimatta palvelu ei ole siirtänyt venäläiskäyttäjiä koskevaa tietoa säilytettäväksi Venäjän maaperällä. Roskomnadzor vahvistaa LinkedIniltä pyydetyn tapaamista valvontaviranomaisen kanssa. Koska kyseessä on ulkomaalainen yritys, tarvitsee Roskomnadzor ensin neuvotteluluvan Venäjän ulkoministeriöstä sekä turvallisuusviranomaisilta.

Roskomnadzor on lähettänyt pyynnön maassa toimiville operaattoreille estää noin kuuden miljoonan venäläiskäyttäjän pääsy LinkedIn-palveluun. Rostelcom ilmoittaa jo toteuttaneensa määräyksen ja estäneensä sen asiakkaiden pääsyn LinkedIniin. Kaksi muuta operaattoria, MTS sekä Vimpelcom, kertovat toimivansa samalla tavalla vuorokauden sisään, VentureBeat kirjoittaa.

LinkedIn on ensimmäinen Venäjällä viranomaispäätöksellä estetty ulkomaalainen sosiaalisen median verkosto.