Venäjä on useasti osoittanut haluaan hämmentää läntisiä yhteiskuntia. Eripuraa on pyritty lietsomaan niin hajaannuksen lisäämiseksi EU:ssa kuin kansalaisten parissa eri kohdemaissa. Tätä tehdään esimerkiksi levittämällä vääriä tietoja, joilla horjutetaan luottamusta viranomaisiin. Usein tähän ei tosin tarvita edes venäläisiä, sillä populistipoliitikot kannattajineen osoittavat jatkuvasti samanlaisia taipumuksia.

Politico kirjoittaa tuoreista tiedoista, joita on julkistanut East Stratcom. Se on EU:n työryhmä, jonka tehtävänä on seurata etenkin Venäjän myyräntyötä ja myös yrittää torjua sitä. East Stratcomin mukaan niin Venäjä kuin myös Kiina ovat pyrkineet vetämään mattoa viranomaisten jalkojen alta syytämällä vääriä tietoja some-kanaviin.

Tällaisia koronakriisiin liittyviä valeuutisia on laskettu tammikuun jälkeen yli 150. Niissä väitetään muun muassa, että EU on romahtamisen partaalla, koska hallitukset kompuroivat koronatoimissaan. Edelleen ylistetään Venäjän eteviä toimia viruksen torjunnassa sekä sen länteen antamaa todellista tai keksittyä apua.

Näyttää onneksi siltä, että valeuutiskampanjat eivät ole saaneet paljonkaan ilmaa siipiensä alle. Niitä kierrättävät keskenään etupäässä Venäjä-mieliset piirit etenkin Etelä-Euroopassa.

”EU:n sisällä ja muuallakin koordinoidulla väärän tiedon levittämisellä tavoitellaan alttiita vähemmistöjä. Teemoina ovat koronan alkuperä ja luottamuksen horjuttaminen siihen, että demokraattiset järjestelmät kykenevät vastaamaan tautiuhkaan. Eräät valtiot ja niiden tukemat toimijat yrittävät käyttää kriisiä hyväkseen edistääkseen geopoliittisia tavoitteitaan. Tämä tehdään usein haastamalla suoraan EU:n ja sen kumppaneiden luotettavuus”, raportissa todetaan.

Euroopan komission johtaja Ursula von der Leyen puuttui samaan asiaan tiistaina videona julkaisemassaan lausunnossaan: ”Perättömiä tietoja levittävät haluavat vahingoittaa sinua. Disinformaatio voi olla hengenvaarallista.”

Sekä Kiina että Venäjä ovat kiistäneet syytökset.