Venäjän viranomaiset ovat kieltäneet tuhansia työntekijöitään käyttämästä iPhoneja tai muita yhdysvaltalaisen teknologiajätti Applen tuotteita vakoilusta johtuvien huolien vuoksi, kertoo talouslehti Financial Times.
Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö ilmoitti, että se aikoo maanantaista alkaen kieltää iPhonen käytön työtarkoituksiin. Myös Venäjän digitaalisesta kehityksestä vastaava ministeriö sekä Venäjän valtionomisteinen Rostec ovat ilmoittaneet kieltävänsä iPhonen käytön työntekijöiltään.
Applen tuotteiden, kuten iPhonen ja iPad-tablettien, kieltäminen johtavissa ministeriöissä ja laitoksissa kuvastaa Kremlin ja Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n kasvavaa huolta Yhdysvaltojen lisääntyneestä tiedustelutoiminnasta Venäjän valtion laitoksia vastaan.
Kuukausi sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022, hän allekirjoitti asetuksen, jossa vaadittiin Venäjän "kriittiseen tietoinfrastruktuuriin" kuuluvien organisaatioiden siirtymistä kotimaisiin ohjelmistoihin vuoteen 2025 mennessä.
Financial Timesin lähteen mukaan vastaavia kieltoja olisi jo käytössä tai tulossa voimaan valtiovarain- ja energiaministeriössä sekä muissa viranomaiselimissä.
Lehden mukaan Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriön kielto koskee myös sähköpostikirjeenvaihtoa, joka liittyy työtehtäviin. Ministeriötä lähellä oleva henkilö kertoo lehdelle, että tietotekniikkaosaston asiantuntijat aikovat valvoa työsähköpostien lähettämistä iPhonesta.
Rostecin edustajan mukaan yhtiön rajoitukset koskevat kaikkia Applen laitteita. Niiden käyttö henkilökohtaisiin tarkoituksiin on kuitenkin edelleen sallittua.
Epäilyjä toimivuudesta
Eräät venäläiset analyytikot kuitenkin näkevät, ettei nykyinen määräys juurikaan auta lievittämään epäilyjä siitä, että länsimaiset tiedustelupalvelut pääsevät käsiksi Venäjän hallituksen arkaluonteisiin tietoihin.
"Viranomaiset todella uskovat, että amerikkalaiset voivat käyttää laitteitaan salakuunteluun”, sanoo Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen asiantuntija Andrey Soldatov.
"FSB on jo pitkään ollut huolissaan iPhonen käytöstä ammatillisissa yhteyksissä, mutta presidentin hallinto ja muut virkamiehet vastustivat rajoituksia yksinkertaisesti siksi, että he pitivät iPhoneista”, hän lisää.
Myös venäläinen kyberturvallisuusasiantuntija Aleksei Lukatski epäilee, siirtyvätkö virkamiehet pysyvästi käyttämään laitteita, joissa on alkeellinen venäläisvalmisteinen Aurora-käyttöjärjestelmä.
"Työsähköpostin käyttöä laitteilla, joita ei ole sertifioitu turvallisuuspalveluiden toimesta, on rajoitettu ennenkin. Mutta useimmat virkamiehet eivät noudattaneet niitä. Kysymys kuuluu, noudattavatko he niitä nyt”, Lukatski pohtii.
FSB syyttää vakoilusta
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan useisiin tuhansiin iPhoneihin on "tartutettu" valvontaohjelmisto, joka osoittaa Applen "läheisen yhteistyön" Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston kanssa.
FSB on väittänyt, että Apple tarjoaa Yhdysvaltain tiedustelupalveluille "laajan valikoiman valvontatyökaluja Valkoisen talon kannalta kiinnostaviin henkilöihin". FSB ei kuitenkaan ole näyttänyt mitään todisteita puoltaakseen väitettä.
Teknologiajätti Apple on kiistänyt väitteet ja todennut lausunnossaan, ettei yhtiö "ole koskaan tehnyt yhteistyötä minkään hallituksen kanssa [––] eikä tule koskaan tekemäänkään".
Vuonna 2010 Venäjän silloinen presidentti ja nykyinen turvallisuusneuvoston varajohtaja Dmitri Medvedev vieraili Yhdysvalloissa edistääkseen Venäjän ja Yhdysvaltojen välisten suhteiden "uudelleen käynnistämistä".
Piilaaksossa vieraillessaan Medvedev vastaanotti ylpeänä Applen entiseltä toimitusjohtajalta Steve Jobsilta uuden iPhone 4 -puhelimen.
Nyt Medvedev kritisoi Applen lausuntoa kovasanaisesti.
"Kun suuri teknologiayritys väittää, ettei se tee yhteistyötä tiedusteluyhteisön kanssa, yritys joko valehtelee häpeämättömästi tai on menossa konkurssiin”, Medvedev sanoi.