Olemme kirjoittaneet aiemmin, kuinka Venäjä valmistautuu oman sisäisen internetinsä, Runetin pystyttämiseen. Valtio haluaa olla valmis sitä hetkeä varten, että se syystä tai toisesta joutuu - tai haluaa - toimia ilman maailmanlaajuista internetiä.

BBC kertoo, että Venäjä on suorittanut ensimmäisen maanlaajuisen Runet-testin onnistuneesti. Testin yksityiskohdat ovat hämärän peitossa, mutta Venäjän viestintäministeriön mukaan kansalaiset eivät havainneet mitään muutoksia.

Presidentti Vladimir Putinin annettua hankkeelle siunauksensa on Runetin kehittämisessä ollut kuitenkin selvästi uusi vaihe päällä.

TechCrunchin mukaan valmistellessaan Runetin tarvitsemaa infrastruktuuria Venäjä myös luo mahdollisuuksia ennennäkemättömän tiukalle sensuurille.

Koska Runetin on toimittava ilman yhteyksiä muuhun maailmaan, se ei saa olla riippuvainen ulkomailla olevien palvelinten sisällöstä. Näin ollen Runetin testausvaiheessa verkkoliikenne keskitetään maan rajojen sisäpuolelle, eli verkkoliikennettä seurataan ja yhteydet ulkomaille estetään.

TechCrunch pitää mahdollisena, että vaikka Venäjä ei Runetia koskaan ottaisikaan käyttöön, nämä sensuurivälineet ovat se todellinen maali. Venäjä on hiljalleen alkanut nojata yhä enemmän Kiinan suuntaan internetin sisällön rajoittamisessa ja valvomisessa, ja Runetin kehittäminen antaa sille hyvän syyn asettaa paikoilleen mekanismeja, joilla se voi rajata tarkoin mitä maan kansalaiset näkevät, ja kuka yrittää kiellettyä tietoa etsiä.

Presidentti Putin kuitenkin vakuuttaa, että kyseessä on puhtaasti puolustustarkoituksessa kehitetty varotoimenpide.

”[Runet] tähtää ainoastaan estämään globaalista, pitkälti ulkomailla hallitusta verkosta irtoamisen haitallisia vaikutuksia. Tämä on hankkeen ydin, tämä on mitä itsehallinto tarkoittaa – että meillä on resursseja joita voimme käyttää, jotta meiltä ei voida leikata internetiä pois”, Putin kommentoi Tassille.