Kyberisku, joka oli tarkoitettu lamauttamaan satelliittiyhteydet Ukrainassa, oli peräisin Venäjältä. Vaikka tämä tiedettiinkin, nyt yhteislausuman asiasta antoivat EU sekä Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

LUE MYÖS:

He nimesivät syylliseksi iskuihin Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n.

Isku oli suunnattu kalifornialaisen Viasatin järjestelmiin ja sen tarkoituksena oli lamauttaa Ukrainan viestiyhteydet juuri ennen Venäjän hyökkäystä maahan 24. helmikuuta. Ukrainan hallitus hyödyntää viestinnässään runsaasti Viasatin satelliittipalveluja.

Isku tuli vain muutamia viikkoja sen jälkeen, kun Ukrainan hallituksen verkkosivuille oli ujutettu tietoja tuhoava haittaohjelma, The New York Times kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Isku Viasatin järjestelmiin aiheutti kuitenkin sivuvaikutuksia. Sen seurauksena tuhansien siviilien internetyhteydet katkesivat niin Ukrainassa kuin ympäri Eurooppaa. Lisäksi isku lamautti tuhansien tuulivoimaloiden toiminnan Saksassa, sillä niiden toiminta riippui Viasatin palveluista.

GRU:n isku oli omiaan aiheuttamaan syvää huolta niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Hakkereiden ei tarvinnut iskeä suoraan satelliittien kimppuun. Riitti, että he pääsivät käsiksi laitteisiin, jotka olivat yhteydessä niihin.

Pentagon ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat huolissaan siitä, että Venäjä ja Kiina voisivat tehdä tulevaisuudessa vastaavia iskuja myös muuta kriittistä viestintäinfrastruktuuria kohtaan.

EU:n korkein diplomaatti Josep Borrell Fontelles varoittaa, että vastaavat iskut voivat asettaa eurooppalaisten turvallisuuden vaakalaudalle.