Venäjän digitaalisen kehityksen ministeriö on valmistelemassa valtavaa muutosta maan it-hankkeisiin. Maa on nimittäin hylkäämässä Windowsin kokonaan.

Kommersant kertoo, että voidakseen tarjota julkisia hankintoja sekä saadakseen verohelpotuksia on it-toimittajien vaihdettava tarjontansa Linuxiin.

Venäjän digitaalisen kehityksen ministeriö on vahvistanut Kommersantille, että tällainen muutos on todella tekeillä.

Toimittajien kannalta muutos on ongelmallinen, sillä suurin osa niiden tarjoamista sovelluksista on Windows-pohjaisia. Voidakseen tarjota samaa Linuxille on toimittajien käytännössä koodattava monet tuotteet uusiksi täysin nollasta.

LUE MYÖS:

”Tällä hetkellä merkittävä osa toimittajan tarjoamista ohjelmistoista toimii ainoastaan ulkomaisissa käyttöjärjestelmissä. Hallituksen säädökset kuitenkin kieltävät ulkomaisten ohjelmistojen käytön julkisissa hankinnoissa. Kiellon uusi versio myös tekee ohjelmistotoimittajien tarjoamien ohjelmistojen yhteensopivuudesta kotimaisten käyttöjärjestelmien kanssa pakollista”, Alt Linuxia kehittävän Basalt SPO:n hallituksen puheenjohtaja Aleksei Smirnov sanoo.

Smirnov uskoo, että Linux-pakollisuus asetetaan vaiheittain eri ohjelmistotyypeille.

”Jos muutos onnistuu välittömästi ja häviöttömästi kryptograafisiin työkaluihin, toimisto-ohjelmistoihin ja tietokannanhallintajärjestelmiin, niin tuotannon automatisointijärjestelmien muuttamiseen menee noin pari vuotta.”

LUE MYÖS:

Red Softin varajohtaja Rustam Rustamov kannattaa muutosta, mutta hän myös tietää, että joidenkin ohjelmistojen kohdalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kirjoittaa kaikki alusta.

”Tähän lukeutuvat esimerkiksi pankkien Windows-järjestelmät, joita on käytetty 20 vuotta.”

New Cloud Technologiesin tuotantopäällikkö Dmitri Komissarov ei ole näinkään optimistinen. Komissarov sanoo, että jos ohjelmisto tällä hetkellä toimii vain ulkomaisissa käyttöjärjestelmissä, sen muuttaminen venäläiselle Linuxille vaatii vastaavaa panostusta kuin kehittäisi saman tuotteen täysin nollasta.

Ohjelmistokehittäjät puolestaan haluavat korostaa, että 95 prosenttia Venäjällä olevista tietokoneista ja läppäreistä pyörii Windowsilla.

LUE MYÖS: