Valkoinen Talo ja kongressi antoivat viime vuonna United States Cyber Commandille aiempaa laajemmat valtuudet operaatioiden suorittamiseen. Viime kesänä hyväksytyn lain mukaan puolustusministeri voi tehdä päätöksiä kyberiskuista ilman asian viemistä presidentin hyväksyttäväksi.

New York Times kertoo Yhdysvaltojen kokeilleen mahdollisuutta ujuttaa Venäjän järjestelmiin sähköverkot rampauttava haittaohjelma. Lehden mukaan kokeilut ovat ”menneet pidemmälle ja olleet aggressiivisempia kuin koskaan aikaisemmin”.

Pentagonin ja tiedusteluviranomaisten kerrotaan välttäneen turhan yksityiskohtaista viestintää presidentti Donald Trumpin suuntaan peläten, että kaiken paljastaminen johtaisi operaation keskeyttämiseen.

Asiantuntijat ovat suhtautuneet New York Timesin väitteisiin varauksella. Lehti itsekin tekee selväksi, ettei sillä ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka syvälle Venäjän järjestelmiin yhdysvaltalaistiedustelu on onnistunut tunkeutumaan.

”Olettaen että valtion virastot toimivat näin ilmoittamatta asiasta valtion päämiehelle, vaikuttaisi siltä, että kybersota Venäjää vastaan olisi hypoteettinen mahdollisuus”, Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov toteaa.

Venäläinen Tass-uutistoimisto kertoo Peskovin sanoneen myös, että ”Venäjän taloudelle tärkeät osa-alueet ovat jatkuvien, ulkomailta tulevien hyökkäysten kohteena”.

Sähköverkkoselkkaukset saattavat New York Timesin mukaan vaarantaa Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen heinäkuussa Japanissa pidettävässä G20-maiden kokouksessa.

Lähde: Tivi