Uutistoimisto AP kirjoittaa, että uusi laki hyväksyttiin murskaavalla enemmistöllä äänin 322-15. Siis ainoastaan 15 kansanedustajaa epäilee touhun järkevyyttä.

Käytännössä tietoverkkoja Venäjällä on muokattava siten, että kaikki dataliikenne ohjataan kulkemaan kotimaassa olevien palvelimien kautta. Tämän ansiosta viranomaisten on entistä helpompaa puuttua kansalaisten toimiin esimerkiksi estämällä haluamiensa viestipalveluiden käytön.

Venäjä on yrittänyt tarmokkaasti mutta varsin huonolla menestyksellä estää salatun Telegram-palvelun käyttöä.

Lain julkisivuna ja perusteluina on käytetty länsimaiden muodostamaa uhkaa. Jos USA tai muut vihamieliset tahot estävät Venäjän pääsyn internetiin, omien palvelinten varaan rakennettu järjestelmä toimii puolustuskeinona, sanovat lain kannattajat.

Uutta lakia vastaan on jo valmisteluvaiheessa protestoitu poikkeuksellisen laajasti mielenosoitukset tukahduttamaan pyrkivässä maassa. Kansalaisaktiivi Sergei Boiko lupaa jatkoa seuraavan.

”Viranomaiset haluavat saada tiedon monopolin maahan. Neuvostoaikaan riitti, että kontrolloi tiedotusvälineitä, lennätintä ja kirjapainoja. Nyt tämä ei riitä, joten vallanpitäjät haluavat kontrolloida nettiä”, Boiko sanoo.

Lähde: Tivi