Venäläisen RBK-talousmedian saamien tietojen mukaan Venäjän duuma valmistautuu äänestämään uudesta kryptovaluuttalaista, joka tekisi laittomasta kryptovaluuttakaupasta rikosoikeudellisesti vakavan teon. Laittomasta kaupankäynnistä voitaisiin langettaa enintään 7 vuoden vankilatuomio.

RBK:n tiedot ovat peräisin Telegram-viestintäsovelluksen käyttäjiltä, jotka kertovat nähneensä kyseenomaisia lakiluonnoksia. Lehti väittää varmistaneensa tiedot luotettavista lähteistä. Duuman finanssikomitean johtaja Anatoli Aksakov on ilmoittanut, että lakiluonnos odottaa käsittelyä.

Duuman teknologianeuvoston jäsen Nikita Kulikov on tarkentanut, että jos laki hyväksytään, se voitaisiin toimeenpanna vain alustoilla, jotka sijaitsevat fyysisesti Venäjällä. Tämä tekee laista Kulikovin mukaan "vanhanaikaisen ja tehottoman".

Lakiluonnoksessa pyritään hahmottelemaan rikosoikeudellista vastuuta edellyttävien ja pienempien rikkomusten välistä eroa.

Tuomioistuimet tulkitsisivat rikosoikeudellista vastuuta edellyttävät lainrikkomukset kryptovaluuttarikoksiksi, jotka "aiheuttavat suurta tai erityisen laajaa vahinkoa kansalaisille, organisaatioille ja Venäjän valtiolle." Tällaisista rikoksista voisi saada enintään noin 13 000 euron suuruiset sakot ja korkeintaan seitsemän vuoden vankeustuomion.

Vähemmän vakavista rikkomuksista, kuten luvattomasta kaupankäynnistä, voisi saada korkeintaan noin 6 500 euron suuruiset sakot. Viranomaiset tosin voivat tilanteen mukaan määrätä jopa kolminkertaiset sakot.

Lainkirjainta rikkovat yritykset voitaisiin pakottaa lopettamaan ja jos niillä on toimintoja ulkomailla, voitaisiin yritykset määrätä poistumaan Venäjältä.

Mennessään läpi laki voisi vaikuttaa myös kryptovaluutan louhijoihin. Lakiluonnoksessa todetaan, että "Venäjän alueella sijaitsevien välineiden" käyttäminen luvatta on rangaistavaa, "jos tätä infrastruktuuria käytetään digitaalisen valuutan siirtämiseen kolmansille osapuolille".

Aiheesta uutisoivat muun muassa DCForecasts ja Cryptonews.