Lennonvarmistus antoi viime viikolla ilmaliikenteelle ensimmäistä kertaa varoituksen satelliitteihin perustuvassa paikannuksessa havaituista häiriöistä. Syyttävä sormi osoitti monen mielestä Venäjälle.

Venäjän mahdollisen osuuden myönsi sunnuntaina myös pääministeri Juha Sipilä, kertoi Yle.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa tutkitaan muun muassa satelliittien häirintää. Monelle voi tulla yllätyksenä, että satelliittien signaalin sotkemiseen ei tarvita raskasta sotilaskalustoa.

Navigoinnin ja paikannuksen osastoa johtavan Laura Ruotsalainen kertoi kesällä Mikrobitille, että satelliitit voi saada pimentoon muutaman kympin laitteella, jonka voi kuka tahansa tilata Kiinasta.

”Gps-satelliiteista tuleva signaali on niin heikko, ettei samalla taajuudella tarvita kovin suuritehoista häirintää peittämään satelliittit. Yhdellä jammerilla saa kaiken satelliitteihin perustuvan paikannuksen pimentoon noin jopa kilometrin säteellä”, hän kertoo.

Gps-jammerin omistaminen on laillista, mutta käyttö laitonta.

Motiiveja käyttöön voi vain arvailla. Yksi saattaa olla vastaveto muun muassa Facebookin ja Googlen halulle seurata käyttäjiään ja tarjota paikkatietoon perustuvaa mainontaa. Toinen syy saattaa olla etätyön lisääntyminen. Etätyöläinen voi haluta peittää sijaintinsa, jottei paljastuisi ettei suinkaan olla kotitoimistolla vaan jossain aivan muualla.

Kolmas syy lienee yksinkertainen halu aiheuttaa hämminkiä ja kaaosta.

Maanmittauslaitoksella on Viestintäviraston myöntämä poikkeuslupa käyttää gps-jammeria tutkimustyössä etsiessään keinoja taistella paikannuksen häirintää vastaan.

Mikrobitti kertoo jutussaan muun muassa gps-tekniikan ongelmista sekä eurooppalaisesta Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmästä, johon siirrytään Suomessakin näillä näkymin heti 2020-luvun alussa.

Lue myös: