Asiasta kirjoittaa BBC, jonka Moskovan toimitus on ollut yhteydessä rikollisiin. Nämä väittävät, että heillä on hallussaan tietoja kaikkiaan 120 miljoonasta käyttäjätilistä. Väitteidensä tueksi rikolliset ovat julkaisseet verkossa yli 80 000 tililtä poimittuja tietoja sekä yksityisviestejä.

Facebook vakuuttaa tietoturvansa olevan kunnossa, ja jos jotain dataa on vääriin käsiin päätynyt, syynä ovat käyttäjien itse asentamat selainten lisäosat.

Nimimerkkiä FBSaler käyttävä myyjä on tarjonnut tietoja englanninkielisellä foorumilla, mutta suuri osa tileistä vaikuttaa olevan venäläisten ja ukrainalaisten. FBSaler kehuu 120 miljoonan FB-tilin tiedoilla, joista pyydetään 10 senttiä/tili.

BBC pyysi Digital Shadows -kyberturvafirmaa tutkimaan näytteeksi julkaistuja tietoja, jotka näyttävät aidoilta. BBC oli yhteydessä viiteen uhriin, jotka vahvistivat julkaistut FB-viestit omikseen.

BBC oli yhteydessä myyjään ja teeskenteli olevansa kiinnostunut ostamaan 2 miljoonan tilin tiedot. Samalla yritettiin kaivella mahdollisimman paljon tietoja tapauksesta.

Myyjä väitti, että kaupattavat tilitiedot eivät ole peräisin Facebookin syyskuun tietovuodosta eivätkä myöskään Cambridge Analytica -skandaalin peruja. Digital Shadows epäilee väitettä, koska tiedossa ei ole muita yhtä laajoja FB-tietovuotoja.

Myyjältä kysyttiin myös mahdollisista yhteyksistä IRA-porukkaan (Internet Research Agency) eli niin sanottuun Pietarin trollitehtaaseen, joka ahkeroi muun muassa USA:n presidentinvaalien alla. Myyjä kiisti yhteydet.

Lähde: Tivi