Hyttyset ovat todellinen Maan vaiva, sillä niiden levittämiin tauteihin on kuollut yli 50 miljardia ihmistä ympäri planeettaa aikojen saatossa. Vice kirjoittaa venäläisestä tutkijasta, joka on saanut tarpeekseen inisevistä kiusankappaleista ja päättänyt rakentaa niitä tappavan lasertykin.

Ildar Rakhmatulin rakentaa parhaillaan Raspberry Pi -korttitietokoneeseen pohjautuvaa hyttysentappoasetta, joka käyttää lasersädettä. Hänen mukaansa valmis tykki voisi ampua lentäviä hyttysiä ja näin ”neutralisoida” jopa kaksi hyttystä sekunnissa.

Etelä-Uralin yliopistossa aivokäyttöliittymiä opiskeleva Rakhmatulin on julkaissut projektistaan vertaisarvioimattoman paperin avoimesti verkossa. Sen mukaan laite koostuu raspin kameramoduulista, galvanometristä ja 450 nanometrin aallonpituudella toimivasta laserosoittimesta. Säteen teho riittää sokaisemaan siihen suoraan katsovan silmän, muttei polta ihoa. Sen tehon pitäisi riittää hyttysen nitistämiseen.

Rakhmatulin aikoo parantaa laitteen suorituskykyä servomoottoreilla varustetulla zoom-objektiivilla, joka parantaisi osumatarkkuutta, sekä tekoälyllä. Lopulta hänen on tarkoitus nostaa tykki ilmojen teille dronen avulla. Tällöin se voisi suojella esimerkiksi metsässä vaeltavaa ihmisjoukkoa hyttysten pistoilta lentäen näiden mukana itsenäisesti.

Kehitystyötä kuitenkin hidastaa Venäjän pitkä ja hyinen talvi, minkä takia hyttysiä ei ole vielä hetkeen tarjolla koeuhreiksi. Kevättä odotellessa suunnittelutyö jatkuu laboratoriossa, jossa on määrä rakentaa tällä hetkellä varsin kookkaasta aseesta taskukokoinen versio.