Jo yli 85 prosenttia suomalaisista tekee ostoksia verkossa, ja joka toinen suomalainen shoppailee myös ulkomaisissa verkkokaupoissa.

Suomessa verkkokaupan kokonaisliikevaihdon arvioidaan nousevan tänä vuonna 13,8 miljardiin euroon. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on 1,6 miljardia eli 11 prosenttia.

Asia käy ilmi Paytrailin tuoreesta Verkkokauppa Suomessa 2019 -raportista.

Verkkokaupan volyymi kasvaa kaikissa Pohjoismaissa. Yhteensä verkkokaupan liikevaihto Pohjoismaissa on tänä vuonna arviolta 80 miljardia euroa.

Ruotsi erottautuu muista kaikista suurimmalla liikevaihdolla, kun taas Suomi jää Pohjoismaiden hännille.

Suomessa on silti paljon aktiivisia verkko-ostajia. Mielenkiintoista on se, että verkkokauppamarkkina on kehittynyt entistä enemmän myös jokapäiväiseen kulutukseen, mikä vetää myös ruoan verkkokauppaa.

Ruoan verkkokauppa on paremmassa vedossa etenkin pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2019 suomalaisista 24 prosenttia ostaa ruokaa ja päivittäistavaroita verkosta.

Suomen verkkokaupan suurin kategoria on yhä matkailu, 5,8 miljardin euron ennustetulla liikevaihdolla. Tämän kategorian kasvu on kuitenkin hidastunut selvästi viime vuodesta.

Tänä vuonna kategorian odotetaan kattavan 42 prosenttia Suomen verkkokaupan kokonaisliikevaihdosta, kun viime vuonna se kattoi vielä 47 prosenttia.

Toiseksi suurin kategoria on tavarat, ennustetulla 5,1 miljardin euron liikevaihdolla. Eniten suositaan vaatteiden, kenkien ja asusteiden ostamista, mutta erityisesti ruoka ja muut päivittäistavarat ovat nostaneet suosiotaan.

Kiina on edelleen suosituin maa, josta suomalaiset tekevät verkko-ostoksia, mutta Ruotsi ja Saksa ovat kasvattaneet osuuksiaan eniten.

Kolmannella sijalla on palvelut, arvioidulla 2,9 miljardin liikevaihdolla. Paytrailin raportin mukaan palvelujen verkko-ostamisen liikevaihto kasvaa jopa 38 prosenttia vuodesta 2018.

Suomi erottuu maksamisessa

Suomi jää ehkä verkkokaupan liikevaihdolla Pohjoismaiden pienimmäksi, mutta se erottuu myös toisella tavalla naapurimaista.

Suomessa suositaan erityisen paljon verkkopankkia verkko-ostosten maksamisessa. Suomalaisista 68 prosenttia kertoo maksaneensa nettiostoksia verkkopankkitunnuksilla.

Muissa Pohjoismaissa suositaan selvästi enemmän korttimaksamista.

”Suomi on ihan uniikki maa koko Pohjoismaissa verkkopankkimaksamisen suhteen ja tämä on meille suorastaan etu viikonloppuna voimaan astuneen uuden maksudirektiivin näkökulmasta”, sanoo Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio tiedotteessa.

Uusi maksudirektiivi ajaa tilipohjaisten maksuratkaisuiden ja vahvan tunnistautumisen asiaa ja nämähän ovat verkkopankkimaksamisen ja toisaalta myös korttimaksamisen lisävahvistusten kautta meille suomalaisille jo hyvin tuttuja. Enemmän direktiivin voimaantulo näkyy muissa EU-maissa, joissa korttimaksamisen lisävahvistus ei ole ollut niin laajasti käytössä.

”Uskoisin, että uusi direktiivi ei ainakaan tule vähentämään verkkopankkimaksamisen suosiota Suomessa”, Laurio sanoo.

Paytrailin raportti perustuu YouGovin kyselyyn sekä suomalaisten maksupalveluntarjoajien julkisiin tilinpäätöstietoihin.

YouGovin kyselytutkimukseen haastateltiin 7 000 ihmistä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Vastaajista 2 000 asuu Suomessa.