Euroopan parlamentti on linjannut muutoksen verkkokauppojen toimintaan EU:n alueella. Vastaisuudessa verkkokauppaan saapuvia ei saa torjua tai ohjata muualle tämän kansalaisuuden, asuinpaikan tai väliaikaisen sijainnin perusteella.

Euroopan parlamentin tiedote sanoo, että uusien sääntöjen myötä kaikki EU-maiden verkkokaupat avautuvat kaikille EU-maissa asuville asiakkaille, ja niiden on tarjottava samat hinnat ja ostoehdot kuin paikallisillekin.

Aiemmin noin 63 prosenttia nettisivuista on estänyt ostosten teon muista EU-maista.

Toisin sanoen, kuluttajat voivat nyt ostaa eurooppalaisista verkkokaupoista esimerkiksi konserttilippuja tai varata itselleen hotellin, ja lysti maksaa saman verran kuin sikäläisetkin pulittaisivat.

Puolan eurokansanedustaja Róża Thun on päätökseen tyytyväinen.

”[Tämä geoblokkausta koskeva EU-laki] on yksi virstanpylväs kamppailussa vastaan kuluttajien kansallisuuteen tai asuinpaikkaan perustuvaa erottelua. Tämän ei tulisi tapahtua yhtenäisessä Euroopassa”, Thun kiteyttää.

Säännöt eivät kuitenkaan koske tekijänoikeudella suojattua sisältöä kuten e-kirjoja, ladattavaa musiikkia tai nettipelejä. Komission on kuitenkin arvioitava kahden vuoden aikana pitäisikö maarajoitusten kieltämisen koskea myös digitaalisella tekijänoikeudella suojattua sisältöä.

Lähde: Tivi