SpiceWorksin tekemästä selvityksestä käy ilmi, että 32 prosentissa organisaatioista on yhä käytössä ainakin yksi verkkoon kytketty Windows XP -laite.

Windows XP:n jatkettu tukiaika päättyi jo vuonna 2014, ja käyttöjärjestelmän viimeisen variantin, Windows POSReady 2009:n osalta viime huhtikuussa.

Yritysten haluttomuus päivittää Windows-käyttöjärjestelmiään on muodostamassa merkittävän tietoturvauhan, kun Windows 7:n tukiaika päättyy ensi tammikuussa, TechRepublic kirjoittaa. Tällä hetkellä vähintään yksi verkkoon kytketty Windows 7 -laite on käytössä 79 prosentissa organisaatioista.

Vain kaksi kolmasosaa aikoo päivittää kaikki Windows 7 -tietokoneensa Windows 10 -aikaan tammikuun 14. päivään vuoteen 2020 mennessä. Neljäsosa suorittaa päivityksen vasta takarajan jälkeen.

Tutkimusyhtiö Gartnerin huhtikuussa julkaisemasta markkinaennusteesta käy ilmi, että vain 75 prosenttia ammattikäytössä olevista laitteista on vuoteen 2021 mennessä päivitetty Windows 10:een.

100:n ja 75 prosentin väliin jää riittävä marginaali yhä tuen piirissä oleville Windows 8.1 -tietokoneille, MacOS- käyttäjille sekä Linuxiin siirtyville, mutta jäljelle jää siitä huolimatta runsaasti Windows-tietokoneita, joita ei ole siirretty tuen piirissä olevaan versioon, TechRepublic huomauttaa.

Tuen piiristä poistuneet verkkoon liitetyt Windows-laitteet ovat alttiina WannaCry-kiristysohjelman kaltaisille haitakkeille, ellei Microsoft riennä apuun, kuten se on pari kertaa Windows XP:n tapauksessa joutunut jo tekemään.

Windows 7:ää käyttävillä suuremmilla yrityksillä on mahdollisuus ostaa Microsoftilta jatkettua tukea korkeintaan kolmen vuoden ajan. Halvaksi se ei kuitenkaan tule.