Teleoperaattorit, mediayhtiöt ja tekijänoikeusjärjestöt sopivat verkkotallennuksen pelisäännöistä kaksi vuotta sitten. Sovituista asioita kuitenkin vain osa on toteutunut.

Mediayhtiöitä ja tekijänoikeusjärjestöjä hiersi operaattoreiden tarjoamien tv- ja elokuvapalveluiden tallennusominaisuus, josta tekijät ja mediayhtiöt eivät saaneet korvausta. Uhkana oli jopa verkkotallennuksen loppuminen Suomesta kokonaan. Ratkaisuehdotus syntyi, ja sen perusteella laadittiin tarvittavat muutokset tekijänoikeuslakiin.

Ehdotuksen mukaan operaattorit alkaisivat maksaa tekijänoikeusjärjestöille lisenssimaksuja ja mediayhtiöille korvausta tv-signaalin ja palvelun käytöstä. Samalla tallennusvälineiden hyvitysmaksuista luovuttiin, sillä lisenssimaksut oli tarkoitus siirtää verkkotallennuksen hintoihin. Verkkotallenteisiin sovittiin myös lisättävän jälkikäteen mainoksia, joita ei voisi ohittaa. Lisäksi tallenteita saisi säilyttää verkossa korkeintaan kaksi vuotta.

Vain tallenteiden säilytysaika on toteutunut ja sekin vasta tänä vuonna.

Mediayhtiöt eivät selvästikään ole tyytyväisiä siihen, mitä operaattorit olisivat valmiit maksamaan. MTV ja Nelonen eivät siksi salli kanaviensa katselua suorana operaattoreiden tv-palveluiden kautta.

Nelonen Median omistavan Sanoman viestintäjohtaja Hanna Johteen mukaan operaattorit eivät jaa tv-ohjelmien mobiilikatselutuloja reilusti.

”Kanavat eivät ole varsinaisesti ilmaiseksi katsottavissa, sillä operaattorit perivät asiakkailtaan erilaisia liittymä- tai palvelumaksuja kanavien mobiilikatselumahdollisuudesta. Nelosen lähtökohtana on ollut, että mikäli kanavista peritään kuluttajilta maksuja, tuloja tulee jakaa televisioyhtiön kanssa. Tällaisesta järjestelystä ei toistaiseksi ole sopimusta kenenkään operaattorin kanssa.”

Hän huomauttaa myös, että mobiililaitteilla katseltavat ohjelmat ja mainokset eivät ole tv-mittaritutkimuksen piirissä eivätkä kerrytä kanavalle tietoja tai tuloja katsojamäärän perusteella.

Tallenteisiin lisättävistä mainoksista Johde sanoo vain, ettei niitä ”toistaiseksi ole otettu käyttöön”. MTV ei halunnut kommentoida asiaa Mikrobitille.

Operaattoreilla ei ole kiirettä saada lisenssimaksujen suuruutta sovituksi. ”Ratkaisu on antanut rauhan kehittää palveluita ilman jatkuvaa uhkaa toiminnan lakkaamisesta”, Telian tv-palveluista vastaavat Henrik Laine ja Mika Tsokkinen kommentoivat.

Kuluttajallekin status quo sopii, kun hinnat eivät nouse eikä tallenteisiin tule pakkomainoksia. Eikä kahden vuoden tallennusraja koske muita kuin Elisa Viihteen asiakkaita, joilla on tätä ennen ollut mahdollisuus säilyttää tallenteita loputtomiin.