Kryptovaluutta bitcoinin arvo nousi viime vuonna alle tuhannesta eurosta parhaimmillaan noin 15 000 euroon. Sittemmin kurssi on laskenut alle puoleen huipusta, mutta moni suomalainenkin ehti tehdä viime vuonna voittoa myymällä omistamaansa bitcoinia tai muuta kryptovaluuttaa, Kauppalehti kirjoittaa.

Kryptovaluuttakaupoissa voitot tulevat Suomessa verotettaviksi sinä vuonna kun ne realisoidaan eli käytännössä vaihdetaan perinteiseen valuuttaan tai reaalimaailman hyödykkeisiin. Viime vuonna monet tekivät voittoa myydessään aiemmin ostettuja bitcoineja loppuvuoden kovassa kurssinousussa.

Myyntivoitot ovat veronalaista muuta pääomatuloa, ja verottaja on viime vuosina kehittänyt seurantaa, jossa maksuliikennetietoja ja anonyymejä bitcoin-lompakoita on saatu yhdistettyä toisiinsa. Lisäksi bitcoiniin liittyvät siirrot näkyvät julkisessa lohkoketjussa.

”Valtaosa ihmisistä on aikaisemmin jättänyt ilmoittamatta bitcoiniin liittyvät tulonsa. Sen olemme havainneet vertaillessamme keräämiämme tietoja ilmoitettuihin verotustietoihin”, kertoo ylitarkastaja Timo Puiro Kauppalehdelle Verohallinnon Yritysverotusyksiköstä.

”Verohallinnolla on laajahkot tiedonsaantioikeudet muun muassa maksuliikennetietoihin. Meillä on erilaisia keinoja yhdistellä tietoa ja identifioida henkilöitä. Suomi on bitcoiniin liittyvässä analytiikassa johtavassa asemassa ja olemme konsultoineet aika paljon muiden maiden viranomaisia.”

Puiron mukaan verottaja on tunnistanut yli 3300 suomalaista, joiden tulisi maksaa pääomaveroa bitcoin-voitoistaan. Osalla näistä henkilöistä on aikaa ilmoittaa tuloista vielä toukokuussa. Veroilmoituksen palautuspäivät ovat osalla 8.5. tai 15.5., mutta osalla ilmoittamismahdollisuus on jo mennyt ohi, jos veroilmoituksen jättöpäivä on ollut huhtikuussa.

”Vielä ei voida sanoa, että veroja olisi jäänyt viime vuodelta saamatta. Vasta toukokuun lopulla voidaan vetää tilannetta yhteen”, Puiro sanoo.

Verohallinnon arvion mukaan tunnistettujen 3300 henkilön yhteenlaskettu myyntivoitto on noin sata miljoonaa euroa, joten verottajan osuus potista olisi noin 30 miljoonaa euroa.

Luvut ovat yli kymmenkertaisia edellisvuoteen verrattuna. Puiro toivookin kryptovaluutoilla voittoa tehneiden suomalaisten ilmoittavan itse voitoista verottajalle.

Jos verottaja huomaa jälkeenpäin ilmoituksesta puuttuvan tuloja, verottajalle koituu työtä ilmoitusten ja mahdollisten vähennysten läpikäymisestä, ja veronmaksajalle edessä voi olla jälkiveroja, veronlisäyksiä ja veronkorotuksia. Lisäksi rikosoikeudellinen veropetoksia koskeva tunnusmerkistö saattaa täyttyä, kun jätetään ilmoittamatta ja salataan tuloja, joiden määrä ei ole aivan vähäinen, Puiro muistuttaa.