Vaikka ilmaisia webmail-sähköpostipalveluita onkin verkko väärällään, on yksityisyydestään kiinni pitävän käyttäjän syytä olla valppaana. Hinnan puuttuminen kun voi tarkoittaa sitä, että asiakas muuttuu itse tuotteeksi.

Mikrobitti testasi ilmaiset sähköpostipalvelut, lue testi. Arviossa olivat mukana Gmail, Outlook, ProtonMail sekä Tutanota.

Vaikka Microsoft ja Google ovat tunnettuja nimiä, eivät teknologiajättien ilmaiset Outlook- ja Gmail-sähköpostipalvelut säväyttäneet testaajaa. Näistä Gmail päätyi vertailun ankkuriksi.

Näiden palveluiden ilmaiset perusominaisuudet osoittautuivat kattaviksi, mutta Microsoftin ja Googlen valitsevat joutuvat sietämään mainoksia ja luovuttamaan ison osan yksityisyydestään yhtiöiden haltuun.

Gmailissa käytettävän Google-tilin rekisteröinti vaatii oman puhelinnumeron luovuttamista Googlelle. Muut palvelut eivät sorru samanlaiseen hölmöilyyn. Gmail edustaa muiltakin osin testin heikointa antia, ainakin mitä tulee palvelun yksityisyyteen – tai oikeammin sen puutteeseen. Jopa tiedonnälkäisenä tunnettu Microsoft vetää tässä pidemmän korren: Outlook-tilin voi rekisteröidä millä hyvänsä tiedoilla, myös täysin hatusta vedetyillä.

Gmailin kuten Googlen muidenkin palveluiden toiminta rahoitetaan datan keräämisellä ja mainoksilla. Yksityisyyttään arvostavan kannattaa kiertää Gmail kaukaa.

Vaikka Google-tunnuksella toimiva Gmail tarjoaa peräti 15 gigatavua ilmaista tallennustilaa, jaetaan se muiden hakujätin palveluiden kanssa. Käytännössä suuri valokuvakokoelma ­Google Kuvissa kutistaa ilmaista Gmail-tilaa.