Nyt on selvinnyt, että tapaus johtui viallisesta palvelimesta. Viestit jäivät yhdeksäksi kuukaudeksi jumiin ja pääsivät perille vasta, kun järjestelmä tajuttiin korjata, kirjoittaa The Verge.

Ongelma kosketti kaikkia puhelinmalleja sekä useita operaattoreita. Syypääksi on nyt selvinnyt operaattoreille taustajärjestelmiä toimittava yritys nimeltä Syniverse. Sen tehtävänä on muun muassa välittää tekstiviestejä eri operaattoreiden välillä.

The Vergen tietojen mukaan Syniverseä käyttävät merkittävistä amerikkalaisoperaattoreista AT&T, T-Mobile ja Sprint. Tämä tarkoittaa, että yhtiö välittää kuukausittain noin 600 miljardia tekstiviestiä.

Syniversen alkuperäisen lausunnon mukaan ystävänpäivän tienoilla lähetettyjä tekstiviestejä oli yhdeksän kuukauden ajan jumissa noin 168 000. Sittemmin yhtiö on myöntänyt, että lukema saattaa olla huomattavasti suurempikin.

Asiantuntijoiden mukaan tekstiviestien lähettäminen vastaanottajille kuukausien viiveellä ei olisi ollut mahdollista ilman Syniversen kriittisiä möhläyksiä. Ensinnäkin, palvelin olisi pitänyt puhdistaa mahdollisista vanhoista viesteistä ennen sen uudelleenyhdistämistä. Toiseksi, tekstiviestien olisi tarkoitus tuhoutua palvelimelta 15 päivän jälkeen – ei säilyä yhdeksää kuukautta.

Mokailustaan huolimatta Syniverse tuskin joutuu arvokkaista operaattoriasiakkuuksistaan luopumaan. Yhtiön kilpailijat ovat käyneet vähiin, kun se on hotkinut niitä yksi kerrallaan 2000-luvun kuluessa muun muassa 175 miljoonan, 550 miljoonan ja 290 miljoonan dollarin yritysostoin. Vireillä on kaksi oikeusjuttua, joissa Syniverseä syytetään vielä jäljellä olevien kilpailijoiden tahallisesta kampittamisesta ja sopimusrikkomuksista.