Kansainvälinen suoratoistokenttä rantautuu yhä tiukemmin Suomen markkinoille, kun Elisa Viihde Aitio -suoratoistopalvelua tarjoava Elisa ja Viaplay-brändistään tunnettu NENT Group yhdistävät palvelunsa. Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelu aloittaa toimintansa syksyllä.

Uuden palvelun yhteistyössä Elisa vastaa myynnistä, markkinoinnista ja asiakaspalvelusta ja NENT Group teknologiasta ja analytiikasta. Tulevassa palvelussa olisi yritysten mukaan Suomen laajin kotimainen ja pohjoismainen alkuperäissisältö sekä kattava valikoima kotimaisia ja kansainvälisiä elokuvia, klassikkosarjoja ja lastenohjelmia.

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan mukaan yhdistyminen vahvistaa Elisa Viihde -palveluun kuuluvaa Aitio-suoratoistopalvelua, kun asiakas saa aiempaa laajemman sisältökokonaisuuden.

”Tämä ei muuta meidän ohjeistustamme tälle vuodelle, mutta on positiivinen liikevaihdon ja tuloksen osalta”, Mattila kertoo.

Muita palveluntarjoajia ei kommentoida

Viaplayhin kuuluvia sisältöjä on ollut tarjolla aiemmin Elisan, DNA:n ja Telian palveluissa. NENT:tä ei tavoitettu kommentoimaan yhdistymisen vaikutusta yhteistyöhön muiden palveluntarjoajien kanssa.

Tiedotteessa NENT Groupin toimitusjohtaja Anders Jensen kuvaa tiedotteessa yrityksen tekevän ”uusia streamauksen aluevaltauksia markkinoiden innovatiivisimmilla kumppanuuksilla”. Yhteistyötä DNA:n ja Telian kanssa ei mainita.

”Lähtökohtaisesti tämä palvelu jää edelleen kaikkien yhteistyötahojen myytäväksi, tarjottavaksi ja ihailtavaksi”, Elisan liiketoimintajohtaja Sami Aalto sanoo.

”Ei ole tietysti meidän päätöksemme, että mitä he myyvät”.

NENT odottaa yhden suoratoistopalvelun tuovan kasvua tilausmääriin. Myös Elisa odottaa saavansa vahvan aseman kasvavassa markkinassa.

”Tässä vahvistetaan kilpailukykyä suoratoistomarkkinalla, jolla on useita eri vaihtoehtoja. Yhteistyö mahdollistaa paremman kilpailukyvyn näille sisällöille, ja asiakkaalle saadaan varmasti tehokkaampi palvelu, kun sisällöt saadaan yhteen paikkaan”, sanoo toimitusjohtaja Mattila.

Kahden tuotteen yhdistyminen tarkoittaa myös matalampaa kokonaishintaa asiakkaalle.

Jo ennen uuden palvelun julkaisemista Elisa alkaa myydä kesäkuun lopulta alkaen Elisa Viihde Aition sekä Viaplayn sarjojen ja elokuvien muodostamaa kokonaisuutta 12,99 euron hintaan. Kokonaisuuden hinta on ainakin aluksi kolmanneksen aiempaa halvempi, kun Elisa Viihde Aition kuukausimaksu on 9,90 euroa kuukaudessa ja Viaplayn 9,99 euroa kuukaudessa.

Viaplayn sarjat ja elokuvat sisältävän edullisemman vaihtoehdon lisäksi tarjolle tulee Viaplay Total -yhteispaketti, joka sisältää Viasatilla esitettävät urheilusisällöt sekä Englannin Valioliiga, Bundesliiga, NHL ja KHL. Hinta pysyy Elisa Viihde Aition lisäyksestä huolimatta samana kuin ennenkin.

Suoratoistopalvelujen käyttö kasvanut

Pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen syyskuussa 2018 tehdyn selvityksen mukaan yhteensä 62 prosenttia kuluttajista tilasi vähintään yhtä suoratoistopalvelua. Maiden suosituin suoratoistopalvelu oli Netflix, jota tilasi 46 prosenttia vastaajista. Toiseksi sijoittui Viaplay 17 prosentin osuudella ja kolmanneksi HBO Nordic 16 prosentilla.

Selvityksen takana oli Suomen Teoston, Tanskan Kodan ja Norjan TONOn muodostaman yhteenliittymä Polaris Nordic, ja siinä haastateltiin yhteensä noin 4 000 iältään 12–65 -vuotiasta henkilöä, kustakin pohjoismaasta noin tuhat henkilöä.

Suoratoistopalveluiden käyttö oli vuonna 2019 kasvanut Tilastokeskuksen mukaan 4 prosenttiyksiköllä. Suurin katsojaryhmä oli 16–24 vuotiaissa, joista 86 prosenttia oli käyttänyt suoratoistopalveluita. Kaikista ikäryhmistä eli 16–89-vuotiaista niitä katsoi 47 prosenttia.

Elisan Sami Aalto arvioi, että kasvun suunta olisi astetta vanhemmissa ikäryhmissä.

”Suomalaisethan ovat tosi innostuneita suoratoistopalveluista”.