Vertailimme joulukuun Mikrobitissä kuutta Raspberry Pi -korttitietokoneen ympärille rakentuvaa tee-se-itse-robottirakennussarjaa. Videolla näet, kuinka esteidenväistelysovellus toimii käytännössä.

Elektroniikan halpeneminen on tuonut robottien rakentelun kaikkien ulottuville. Valmiilla sarjalla ja kohtalaisella koodausosaamisella oman robotin voi yksinkertaisimmillaan ohjelmoida ajelemaan ympäri huonetta esteitä väistellen tai siitä voi rakentaa omistajaansa lemmikin tavoin seuraavan roboystävän.

Robotit ovat loistava tapa opetella elektroniikan perusasioita ja koodausta tavalla, jonka tuloksia voi testata heti.

Hyvä alusta robotille on Raspberry Pi -korttitietokone. Laitteet ovat edullisia ja ne tarjoavat riittävän määrän fyysisiä sisään- ja ulostuloja järjestelmään gpio-pinniensä (general purpose input/ouput) muodossa.

Mitä roboteilla voi tehdä, sitten kun kaiken on saanut toimimaan? Hyvä esimerkki kevyestä virittelystä on AlphaBot-2:n esteidenväistelysovellus, joka sellaisenaan ei toimi kunnolla. Etäisyysmittauksen lyhyen havaintoetäisyyden takia robotti ajaa liian lähelle estettä ennen kääntymisyritystä, jolloin sille ei jää enää tilaa kääntymiseen.

Ongelma korjaantuu lisäämällä koodiin käsky peruuttamisesta muutaman sekunnin ajan ennen kääntymistä. Sen jälkeen robotti liikkuu suhteellisen sujuvasti ympäri huonetta.

Alla olevalla videolla näkyy, miten itse rakennetut robotit liikkuvat ja väistelevät esteitä.

Juttu itserakennettavista roboteista luettavissa Mikrobitin joulukuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.