Mikäli tarkoituksena on hankkia Windows 7:llä tai 8.1:llä varustettu tietokone, kannattaa laitekaupoille lähteä pian. Myyntiajan umpeuduttua tarjolla on enää niukasti vaihtoehtoja.

Microsoftin Windows 7:llä ja 8.1:llä varustettujen tietokoneiden myynti lopetetaan lokakuun 31. päivänä. Tämän jälkeen vanhempien Windows-versioiden lisenssejä on entistä hankalampi hankkia laillisesti. Eräs vaihtoehto on kierrellä internetin verkkokauppoja, mutta näissäkin on syytä pitää terve järki mukana.

Halvan oloinen Windows 7 -lisenssikoodi saattaa houkutella, mutta mikäli myyjällä ei ole puhtaat jauhot pussissa, saattaa kyseinen lisenssiavain hyvinkin päätyä Microsoftin blokkaamaksi, jonka jälkeen sillä ei enää voi Windowsia aktivoida.

Marraskuun 1. päivästä lähtien Microsoftin suurimmat yhteistyökumppanit, kuten Hewlett-Packard, Lenovo ja Dell eivät voi enää tarjota asiakkailleen tietokoneita, joihin Windows 7- tai 8.1-käyttöjärjestelmä sisältyy esiasennettuna. Takarajan jälkeen tietokoneita on saatavilla vain uudella Windows 10:llä varustettuna.

Microsoft on jopa päätynyt Windows 8.x -fiaskon seurauksena pidentämään Windows 7:n myyntiaikaa lokakuun loppuun. Alunperin vanhan käyttöjärjestelmän lisenssien myynnin piti päättyä jo kaksi vuotta sitten, ZDNet kirjoittaa.

Vanhempien Windows-versioiden myynnin päättyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että myös niiden toiminta lakkaisi. Windows 7:n yleinen tukiaika päättyi vuonna 2015. Käyttöjärjestelmällä on kuitenkin ”elinaikaa” jäljellä alkuvuoteen 2020, johon asti Microsoft on luvannut toimittaa sille tietoturvapäivityksiä. Windows 8.1:n osalta tilanne on valoisampi, sille tietoturvapäivityksiä on luvassa vuoteen 2023 saakka.

Lokakuun 31. päivän takarajan jälkeen Windows 7 -tietokonetta halajavalle jää vielä joitakin vaihtoehtoja. Kaikki tietokoneet, jotka on ehditty koota ja toimittaa kauppoihin ennen takarajan umpeutumista voidaan vielä myydä pois.

Myös kaikki Windows 10 Pro -lisenssillä myytävät tietokoneet ovat oikeutettuja niin sanottuun alaspäinpäivitykseen Windows 7:ään tai 8.1:een, ZDNet muistuttaa.