Yhdysvaltain osavaltiot valmistautuvat säätämään omia verkkoneutraliteettia vaativia lakejaan, Techdirt kertoo. Osavaltiot ovat ryhtyneet toimeen sen jälkeen, kun liittovaltion viestintäkomissio FCC kaatoi vuodelta 2015 peräisin olleet verkon liikenteen tasa-arvoisuuden varmistaneet säädökset joulukuun puolivälissä.

Osavaltioista ainakin New York, Kalifornia ja Washington ovat valmistelemassa omia verkkoneutraliteettilakejaan.

Niidenkin matkaan saattaa vielä tulla mutkia, sillä FCC sisällytti tuoreimpiin säädöksiinsä pykäliä, jotka nimenomaan yrittävät kieltää osavaltioiden puuttumisen asiaan. Osavaltiot ovat kuitenkin valmiita kokeilemaan oikeudessa pitävätkö pykälät, joita Techdirt kuvailee isojen operaattoreiden ankaran lobbaustyön tuloksiksi.

Jos oikeus päättäisikin, että osavaltioilla ei ole oikeutta omiin verkkoneutraliteettilakeihin, niillä on silti taloudellista valtaa. New Yorkin poliitikot ovat kaavailleet, että osavaltio voisi laittaa isojen urakkasopimusten edellytykseksi, että urakan saaja täyttää tietyt ehdot, joihin voitaisiin lukea myös neutraliteetin noudattaminen verkkoliikenteessä.

Techdirtin mukaan vastaavia ehtoja noudatetaan muiden alojen sopimuksissa kuten esimerkiksi rakennusalalla, jossa urakassa voidaan vaatia käytettäväksi amerikkalaista terästä.

Lähde: Tivi