Miltä kuulostaisi digitaalinen fontti, joka osaa itse puuttua arveluttaviin ilmaisuihin? TietoEVRY, Lasten ja nuorten säätiö sekä helsinkiläisyritys Great Apes ovat kehittäneet juuri sellaisen.

Nettikiusaamisen kitkemiseen tarkoitettu The Polite Type -fontti on OTF (Open type font) -standardilla toteutettu tekninen ratkaisu, joka on käytännössä toteutettu php-ohjelmointikielellä. Koodi tunnistaa listan loukkaavia sanoja ja joko sensuroi ne kokonaan tai korvaa sanan neutraalimmalla vaihtoehdolla. Tavoitteena on myös saada nuoret pohtimaan sanavalintojaan.

Ykkösversio tunnistaa englanninkieliset törkeydet. Ensimmäisenä The Polite Type on tulossa opettajien ja oppilaiden käyttöön kansainvälisessä HEI Schools -varhaiskasvatusverkostossa.

Hankkeessa ovat olleet mukana myös Yhdenvertaisuusvaltuutetun ylitarkastaja Michaela Moua, tutkijataustainen monimuotoisuuskonsultti Jonna Louvrier sekä työelämän monimuotoisuutta edistävä Inklusiiv-yhteisö. Hanke etsii nyt muiden organisaatioiden ja kiinnostuneiden kehittäjien apua.

Projektin verkkosivuilla testattavissa oleva fonttiversio ei vielä ole aivan täydellinen: se sallii toverien solvauksen esimerkiksi isoilla kirjaimilla ja epäasialliseksi määritelty merkkijono osana korrektia termiä aiheuttaa hupaisia tuloksia: esimerkiksi termi ”Sauerkraut” kääntyy muotoon ”SauerGerman”.

Toisaalta hankkeen takana olevat tahot etsivät nyt muiden organisaatioiden ja kiinnostuneiden kehittäjien apua, joten viimeistä kirosanaa ei tältä osin ole vielä sanottu.