Tammikuun Mikrobitissä testaamamme vr-silmikot löysivät voittajansa. Samsung HMD Odyssey selättää useimmat vr-laitteita vaivaavat ongelmat.

Kun testasimme vr-silmikoita tammikuun Bitissä, kyse oli lähinnä siitä, mikä silmikoista kykeni siedettävimpään kompromissiin. Ongelmia olivat karkea resoluutio, huono ergonomia ja kolmesta kilpailevasta ekosysteemistä johtuvat pulmat yhteensopivuudessa.

Samsung HMD Odyssey kuuluu testissä viimeiseksi jääneeseen Windows Mixed Reality -ekosysteemiin, mutta se on silti selättänyt tärkeimmät ongelmat.

Kilpailijoitaan skarpimpi kuva johtuu oled-näytöstä ja paremmista linsseistä. Odysseyn 1440 × 1600 pikselin oled-näytöt ovat vain lievästi tarkemmat kuin testissä olleiden muiden wmr-silmikoiden 1440 × 1440 pikselin lcd-näytöt. Kuva on skarpimpi siitä huolimatta, että näkökenttä on venytetty 110 asteeseen, kun muissa wmr-silmikoissa on tyydyttävä 95 asteeseen. Harvempi pikselitiheys ei todellisuudessa haittaa lainkaan.

HTC Viven ja Oculus Riftin 1080 × 1200 pikselin näyttöihin verrattuna ero on jo merkittävä. Parhaiten eron näkee simulaattoripeleissä, joissa ensimmäistä kertaa kaikista mittareista saa oikeasti selvää tihrustamatta. Eron näkee todella hyvin myös virtuaalityöpöydällä, teksti pysyy helposti luettavana.

Kontrasti on parempi kuin missään tähän asti testaamissamme silmikoissa. Samoja Samsungin oled-näyttöjä käytetään myös kevään aikana myyntiin tulevassa HTC Vive Prossa.

Korkeampi ­resoluutio ei nosta vaatimuksia näytönohjaimen suhteen. Varsinkin Riftin ja Viven kanssa on syytä käyttää ylinäytteistystä, eli kuvan piirtämistä korkeammalla resoluutiolla kuin millä se näytetään. Tekniikka parantaa kuvan selkeyttä, mutta syö tehoja. Odysseyllä ylinäytteistyksen voi ottaa pois päältä, koska kuva on skarppi ilmankin.

Odysseyn pannassa on integroidut AKG:n kuulokkeet. Muissa wmr-silmikoissa pitää käyttää erillisiä kuulokkeita. Kuulokkeiden ääni on yllättävän laadukas. Äänen voimakkuutta voi säätää silmikossa olevista painikkeista.

Pupillien etäisyyden säätö suoraan silmikossa olevasta säätimestä on oiva lisä sekä ergonomian että kuvan laadun kannalta ja sitä todella jäi kaipaamaan muissa wmr-silmikoissa.

Windows Mixed Realitya tukevien pelien määrä on kuukaudessa noussut Steamissa sadalla, mutta todellisuudessa tilanne on tätäkin parempi. Monet vielä kuukausi sitten huonosti yhteensopivat pelit, kuten Arizona Sunshine, Gorn, Pinball FX2 VR, Racket: NX, Superhot VR ja Tilt Brush toimivat nyt oikein.

Ongelmia tuli ainoastaan lentosimulaattori IL2 Sturmovik – Battle of Stalingradissa: kuva skaalautuu väärin ja pelaaja asettuu ohjaamoon väärin, mikä tekee varsinkin tähtäämisestä vaikeaa.

Pahin rajoite on edelleen silmikon kameroihin perustuva liikeohjaus, joka toimii hyvässä valaistuksessa kohtalaisesti, muttei alkuunkaan niin tarkasti kuin Viven seuranta.

Tämän hetken paras vr-silmikko on omalla kohdallani Samsung HMD Odyssey. Kaksi vuotta palvellut HTC Viveni pääsee Odysseyn vanavedessä eläkkeelle. Ikävä kyllä Samsung HMD Odyssey on toistaiseksi saatavilla vain Yhdysvalloissa.

Samsung HMD Odyssey

Ominaisuudet

Windows Mixed Reality -vr-silmikko. Kaksi 3,5” 1440 × 1600 pikselin oled-näyttöä. Näkökenttä 110 astetta. Sisäänrakennetut kuulokkeet ja mikrofoni. Hdmi 2.0 ja usb 3.0. Pupillien etäisyyden ja äänenvoimakkuuden säätö.

Mitat ja paino 20,2 x 13,2 x 11,1 cm. 820 g

Hinta 499 $ (Noin 400 €)

Arvosana ****

Hinta-laatusuhde €€€€€

Hyvää Tarkka kuva, helppo käyttöönotto, mukava päässä

Huonoa Epätarkka liikeseuranta, ei myynnissä Suomessa

Pointti Toistaiseksi paras vr-silmikko