Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK kertoo piratismin lisääntyneen huomattavasti 15–24-vuotiaiden parissa. Asia käy ilmi tuoreesta tämän vuoden Tekijänoikeusbarometristä, joka teetettiin Taloustutkimuksella.

Myös laillinen viihdepalveluiden käyttö on lisääntynyt. 62 prosenttia vastaajista kertoi, että heidän taloudessaan on käytössä joku internetin viihdepalvelu. Vuotta aiemmin luku oli 53 prosenttia.

Piratismiin liittyvissä asenteissa ei ole suurta muutosta tapahtunut. Jos internetissä on luvatta materiaalia jaossa, 11 prosenttia vastaajista hyväksyy sen lataamisen omaan käyttöön ja viisi prosenttia hyväksyy myös laittoman jakamisen. Suurin osa eli 59 prosenttia vastaajista ei hyväksynyt mitään tällaisia luvattomuuksia.

Yleisintä luvattomista touhuista oli sisältöjen katsominen, kuunteleminen tai pelaaminen. Luvattoman lataamisen myönsi kuusi prosenttia, laulujen sanoja tunnusti luvattomasti nappailevansa kolme prosenttia vastaajista.

Nuorison keskuudessa, tarkemmin sanottuna 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä, on piratismi kuitenkin lisännyt suosiotaan selkeästi. Luvattomasti tarjolla olevaa materiaalia tunnusti suoratoistaneensa 25 prosenttia vastaajista, kun vuotta aiemmin luku oli 17 prosenttia.

Silläkin on merkitystä, missä sisältöjä tarjotaan. Jos luvatonta materiaalia on tarjolla selkeästi laittomassa palvelussa, katselun hyväksyy yhdeksän prosenttia vastaajista. Jos materiaalia on luvatta tarjolla laillisessa palvelussa, kuten YouTubessa, katselun tai musiikin kuuntelun hyväksyykin 26 prosenttia.

Samalla kuitenkin 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että YouTuben kaltaisten palveluiden pitäisi tehokkaammin siivota luvattomasti jaettua sisältöä. Lisäksi kolme neljästä vastaajasta oli sitä mieltä, että hakukoneiden pitäisi näyttää hakutuloksissa lailliset vaihtoehdot ennen laittomuuksia.