Yhdysvallat on toistuvasti osoittanut sormellaan Kiinan suuntaan, kun kyberrikoksiin syyllistyneitä on etsitty. Välillä syypäät on onnistuttu nimeämäänkin. Muun muassa uutistoimisto AP kirjoittaa, että nyt on nostettu syytteet viidelle Kiinan kansalaiselle, joita pidetään raskaan sarjan hakkereina.

Valitettavasti joukkio ei ole lain kouran ulottuvilla. On erittäin kyseenalaista, saavatko he ikinä rangaistusta lukuisista rötöksistä, joita heidän piikkiinsä on pantu.

Hyökkäysten kohteeksi on viranomaisten mukaan joutunut toistasataa yritystä ja organisaatiota. Joukossa on muun muassa some-toimijoita, pelitaloja, korkeakouluja ja operaattoreita. Hyökkäyksillä on osittain tavoiteltu taloudellista hyötyä, osin voidaan puhua vakoilusta.

Kohteet ovat siis olleet monenlaisia, samoin menetelmätkin. Esimerkiksi ohjelmistotalojen järjestelmiin on tunkeuduttu ja muokattu koodia tavalla, joka tekee mahdolliseksi hyökkäykset softatalon asiakkaita vastaan.

Viranomaisten tietojen mukaan ainakin yksi syytetyistä on kehunut olevansa niin hyvissä väleissä Kiinan turvallispalvelun kanssa, että häntä suojeltaisiin. Vastavuoroisesti Kiinassa sijaitsevat kohteet jätettäisiin rauhaan. Oikeusministeriö ei usko, että hakkerit olisivat suoraan Kiinan hallituksen palveluksessa, mutta osa hyökkäyksistä voi olla kiinalaisten tiedustelupalvelujen tilaustöitä.

Hakkereiden jäljiltä on takavarikoitu satoja eri palveluissa käytettyä tilejä, verkko-osoitteita ja palvelimia.