Euroopassa toiminut terroristisolu valmisteli terrori-iskua ennen vuoden 2019 joulua. Viranomaiset olivat tiiviisti yhden ryhmän jäsenen jäljillä seuraten tämän WhatsApp-viestintää. Yhtäkkiä tietolähde kuitenkin kuivui kasaan.

Israelilainen NSO Group myy erilaisia vakoilutyökaluja. Virallisesti ohjelmat on suunnattu vain viranomaiskäyttöön. Yhtiö on saanut toimistaan kuitenkin paljon kritiikkiä, sillä se on myynyt ohjelmistojaan esimerkiksi Meksikoon, Intiaan ja useisiin Lähi-idän maihin.

Vuoden 2019 lopulla Facebook sai NSO:n kiinni WhatsApp-palvelun vakoilusta. Yhtiön mukaan 1 400 WhatsApp-käyttäjää oli joutunut hienostuneen tietomurron kohteeksi. Tempun tultua ilmi Facebook sulki kaikki NSO Groupin työntekijöiden tilit.

Tietomurron uhrien kerrottiin olevan esimerkiksi diplomaatteja, toisinajattelijoita, journalisteja ja korkea-arvoisia virkamiehiä. Tuoreen uutisen mukaan joukossa oli myös ainakin yksi terroristiksi epäilty.

Morningstarin uutisen mukaan jonkin eurooppalaisen maan viranomaiset hyödynsivät NSO Groupin WhatsApp-työkalua seuratakseen terroristisolun jäseneksi epäillyn henkilön liikkeitä ja viestintää. Facebookin tiedotettua tietomurrosta sen kohteeksi joutuneille käyttäjille, katosi poliisien yhteys epäillyn puhelimeen.

Viranomaiset olivat ehtineet seurata puhelinta vain hetkisen, joten konkreettisia todisteita terrori-iskusta tai epäillyn henkilöllisyydestä ei ehditty saada. Kenties jo tieto seurannasta riitti kuitenkin estämään mahdollisesti suunnitellun iskun.