PC World muistelee, kuinka joskus vuosia takaperin Windowsin omaa virusturvaa pidettiin lähinnä vitsinä. Vuonna 2013 AV-test.org suoritti 23 virustutkan vertailun, ja Windows 8.1:n oma suoja, Windows Defender, tuli testissä viimeiseksi.

Microsoftille tuntuikin sopivan hyvin, että he antavat pallon jollekulle asiaan vihkiytyneelle valmistajalle, kuten Nortonille ja Kasperskylle.

Windows 10:n myötä tilanne alkoi muuttua, sillä Windowsin mukana tuleva Windows Defender Antivirus on kasvanut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

Kaksi eri testaustahoa, AV-comparatives ja AV-test totesivat molemmat, että Windows Defenderin nykytaso pääsee testitulosten kärkeen.

AV-comparatives testasi 16 antivirusta, ja testeissä Windows oli yksi neljästä, joka ei antanut yhdenkään haittaohjelman kaapata testikonetta haltuunsa siinä missä esimerkiksi McAfee ja Symantec päästivät palloja maaliin.

AV-test nosti Windows Defenderin omien testiensä voittajaksi kesäkuussa 2019.

Windows Defender ei ole silti täydellinen valinta. Sen ongelmana on muun muassa väärien havaintojen määrä, jossa Windows erehtyy luulemaan asiallisesti toimivia sovelluksia vihollisiksi. Se saattaa myös kuormittaa alemman teholuokan tietokoneita enemmän kuin muut.

PC World toteaakin, että käyttäjien ei oikeastaan kannata maksaa virusturvastaan, sillä Defender on nykyisin ihan yhtä hyvä kuin sen maksullisetkin kollegat, jos ei parempikin. Vain jos turvapaketiltaan kaipaa lisäominaisuuksia kuten vpn-palvelun tai salasananhallintaohjelmiston kannattaa miettiä maksullisen antiviruksen hankkimista.