Erillisverkot-konserni toteuttaa suomalaisen Virve-viranomaisverkon seuraavan sukupolven ratkaisun yhteistyössä Elisan ja Ericssonin kanssa. Virve 2.0 -palvelun tarkoituksena on tarjota viranomaisille ja muille turvallisuustoimijoille toimintavarmat ja monipuoliset langattomat laajakaistapalvelut.

Hankinnoilla turvataan yhteiskunnan kriittisen viestinnän jatkuvuus ja viranomaistoiminnan toimivuus kaikissa olosuhteissa myös tulevaisuudessa. Sopimuskauden pituus on 10 vuotta.

Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäen mukaan Virven merkitystä kriittisessä toiminnassa ei voi korostaa liikaa.

”Seuraavan sukupolven Virve on yksi merkittävimmistä valtion ict-hankkeista seuraavien vuosien aikana, ja meille luonnollisesti prioriteetti. Virve mahdollistaa viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden saumattoman yhteistyön, joka on välttämätöntä arjessa mutta myös kriisitilanteissa, kuten nyt koronapandemiassa”, Lehtimäki sanoo tiedotteessa.

Erillisverkot toimii lakisääteisenä palveluoperaattorina ja tuottaa kriittiset laajakaistaiset Virve 2.0 -palvelut. Tulevaisuuden Virvessä Elisa toteuttaa 4g- ja 5g-radioverkkopalvelun sekä maantieteellisen peittoalueen laajentamisen nykyistä Virveä vastaavaksi. Ericsson toimittaa Erillisverkoille keskeisimmät tietojärjestelmät, joiden avulla hallitaan verkon ja keskeisten tietojärjestelmien kokonaisuutta sekä varmistetaan tietoturvallisuus ja varautumiskyky.

”Tavoitteena ei voi olla vähempää kuin maailman laadukkain viranomaispalvelu ja Suomen kattavin mobiilipuhe- ja dataverkko”, toteaa Elisan yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Katajisto tiedotteessa.

Nyt hankittavien palveluiden ja järjestelmien avulla Erillisverkot voi tuottaa priorisoidun laajakaistaliittymän turvallisuusviranomaisille ja muille turvallisuustoimijoille vuoden 2021 loppupuolella. Virve 2.0 -hankkeen sovellushankinta käynnistyy myöhemmin tänä vuonna.

Sovelluksilla toteutetaan vuonna 2023 nykyisen Virven kaltaiset viestintäratkaisut sekä uusia toiminnallisuuksia, joita ovat esimerkiksi ryhmävideopalvelu. Käyttäjät siirtyvät uuteen palveluun 2025 vuoden loppuun mennessä. Nykyinen Virve palvelee uuden rinnalla siirtymävaiheen loppuun saakka.

Virve 2.0 -hanke käynnistyi vuonna 2018 talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksellä. Hankinnat tehdään julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista annetun lain mukaisesti. Kaikki neuvotteluissa mukana olleet yritykset jättivät hyväksytyt tarjoukset määräajan loppuun mennessä, ja kumppanit valittiin jätettyjen tarjousten mukaan annettujen pisteiden perusteella.