Kryptovaluutat ovat kuumaa kamaa tällä hetkellä. Niin kuumaa, että monien kohdilla on tunnistettavissa aivan selviä kuplia. Eräs tällainen kupla pääsi pullistumaan, kun TikTok-käyttäjä ”Dre”, Andre Lewis, loi oman kryptovaluutan ja nimesi sen Huijaukseksi (Scam).

Dren valuutta lähti liikkeelle kokeiluna, vitsillä, ja se haluttiin luoda vastaiskuksi ilmiselville huijauksille ja kepulikonsteille, joilla kryptovaluutoilla yritetään tehdä rahaa. Dre ei kovin vakavissaan mainostanut valuuttaa, lähinnä kertoi siitä ihmisille somessa, kun yllättäen valuutta lähtikin lentoon.

Valuutan ympärille syntyi kultti, sen arvo lähti nousemaan, sitten arvo laski ja ihmiset alkoivat suuttua. Dren luoman valuutan kokonaismarkkina-arvo kävi jopa 70 miljoonassa dollarissa, kunnes se jälleen laski ja on nyt noin 2,5 miljoonaa dollaria.

Hurjaksi ja toisaalta huvittavaksi kuvion tekee se, että valuutan arvon laskiessa siihen sijoittaneet ihmiset hermostuivat ja alkoivat häiriköidä Dretä ja hänen lähipiiriään.

Hermostuminen lienee turhaa, sillä jo valuutan nimen pitäisi älykkäälle ihmiselle kertoa, mistä on kyse. Dre nimesi valuuttansa ”Simple Cool Automatic Money”, eli yksinkertaista, siistiä, automaattista rahaa. Englanniksi se lyhenee SCAM, eli huijaus.

Dre ei mussutuksia kuunnellut, vaan latoi tiskiin suorat sanat.

”Tein tämän vitsinä. Kukaan ei käskenyt sinua ostamaan tätä p*skaa – sen nimi on Huijaus, senkin tyhmä **********”, Dre kuvaili Motherboardille.

Scam-valuutalla on nyt noin 1600 omistajaa ja parintuhannen hengen käyttäjäyhteisö, joka muun muassa loi valuutalle omat verkkosivut.

Dre loi yhteensä 10 biljoonaa kolikkoa, mutta on jo polttanut niistä suurimman osan. Kun markkina-arvo alkaa nyt asettua, on Dre miettinyt kuitenkin hyödyllistä käyttöä valuutalle ja sen ympärillä touhuavalle yhteisölle.

Dre haluaa käyttää omaa valuuttaansa opetusmateriaalina. Hänen mukaansa kryptovaluuttamarkkinoilla on aivan ilmeisiä yrityksiä saada nopeaa rikastumista toivovat ihmiset hyppäämään sokeasti mukaan ja sen jälkeen kyseenalaisten valuuttojen luojat voivat vain kuoria kermat päältä ja nauraa matkalla pankkiin.