Teknologiajätti Applella on varasuunnitelma sen varalle, että Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppamittelö riistäytyy käsistä. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Sopimusvalmistaja Hon Hai Precision Industryn mukaan sillä on tarpeeksi kapasiteettia valmistaa kaikki Yhdysvaltoihin menevät iPhonet tarvittaessa Kiinan ulkopuolella. Nykyisin taiwanilainen Hon Hai tekee useimmat älypuhelimet Kiinassa.

Kiina on olennainen osa Applen liiketoimintaa niin useimpien iPhone-puhelinten kuin iPad-tablettien kokoonpanomaana kuin yhtiön suurimpana kansainvälisenä markkinana. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kuitenkin uhannut Kiinaa jälleen tullien nostolla, joka koskisi vuotuiselta tuontiarvoltaan 300 miljardin dollarin tuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Trumpin uhkaus voisi kärjistää jännitteitä dramaattisesti, kun tulli rankaisisi Applen tuottavinta tuotetta.

Foxconn eli Hon Hai on Applen tärkein tuotantokumppani. Yhtiön puolijohdedivisioonan johtaja Young Liu sanoi tiistaina Bloombergin mukaan, että yhtiö tukee Applea täysin, jos sen on sopeutettava tuotantoaan USA:n ja Kiinan kauppasodan kiristyessä ja muuttuessa yhä arvaamattomammaksi.

”25 prosenttia tuotantokapasiteetistamme on Kiinan ulkopuolella, ja voimme auttaa Applea vastaamaan sen tarpeisiin USA:n markkinoilla. Meillä on tarpeeksi kapasiteettia vastata Applen kysyntään”, Liu sanoi Bloombergin mukaan.

Liu lisäsi, että investointeja tehdään nyt Intiaan. Hän myös sanoi, että Apple ei ole antanut Hon Haille ohjeita siirtää tuotantoa pois Kiinasta, mutta se kykenee tarvittaessa siirtämään linjoja mihin tahansa asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Foxconn tekee parhaillaan iPhone Xr -sarjan laatutestejä Intiassa ja suunnittelee massatuotannon aloittamista Intian Chennaissa. Vanhempia malleja on jo koottu Wistronin tehtaalla Intiassa.