Pääomasijoittaja Timo Ahopelto ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusprofessori Mika Maliranta tunnetaan Suomessa markkinatalouden puhemiehinä. Siksi heidän viestinsä maanantaiaamuna Evan järjestämässä teknologiajättien markkina-asemaa käsittelevässä tilaisuudessa oli hieman yllättävä.

He nimittäin vaativat vahvoja valtioita markkinatalouden tuomareiksi valvomaan kilpailun toimivuutta, ja määräämään tarvittaessa paljon kovempia uhkasakkoja.

”Markkinatalous on ylivoimainen järjestelmä, mutta sen toimiminen edellyttää, että omistussuhteet on määritelty ja että kilpailu toimii. Niissä molemmissa on nyt ongelmia, esimerkiksi tiedon omistusoikeudet eivät ole selvät. Ja kun jätit ovat niin vahvoja, kilpailu ei toimi. Ne myös käyttävät poliittista valtaansa vaikuttaakseen pelisääntöihin”, Maliranta sanoo.

Etlan pitkäaikainen tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Mika Maliranta siirtyi Kilpailu- ja kuluttajavirastoon viime keväänä.

Malirannan ja Timo Ahopellon mukaan ongelma on se, että vaikka esimerkiksi EU on määrännyt teknologiajäteille sakkoja muun muassa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä, ne ovat olleet liian pieniä.

”Vuosien aikana EU on määrännyt sakkoja Googlelle 9,4 miljardia euroa. Samaan aikaan Googlen liikevaihto neljännesvuodessa on noin 40 miljardia ja liikevoitto 10 miljardia. Toimet ovat oikean suuntaisia, mutta riittämättömiä”, Timo Ahopelto sanoo.

Entä keskustelun otsikko, pitäisikö jätit pilkkoa, kuten esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokas Elisabeth Warren Yhdysvalloissa vaatii?

”Se on äärimmäisen radikaali keino valikoimassa. Vahvat yritykset myös luovat arvoa kuluttajille, talouteen ja kumppaneille. Valtioiden pitää kuitenkin harrastaa sääntelyä, markkinatalous tarvitsee tuomarin, ja valtiot voisivat ottaa rohkeamman ja aktiivisemman roolin vuoropuhelussa”, Ahopelto sanoo.

”Jotkut pitävät pilkkomista hyvänä ratkaisuna, itselläni ei ole vahvaa kantaa. Uskon, että sääntelyllä voidaan ratkaista ongelmia, mutta sakot ovat nyt niin pieniä, että yhtiöt suhtautuvat niihin kuin oheiskuluina. Jos sakot olisivat olleet kymmenkertaisia, ne olisivat ehkä vaikuttaneet yritysten toimintaankin”, Maliranta arvioi.

Eurooppa teki sääntelystä vankilansa

Keskustelussa teknologiajättien sääntelystä on Ahopellon mielestä myös ongelmia. Sille on syynsä, miksi menestyvimmät teknologiayritykset tulevat Yhdysvalloista ja Kiinasta.

”Kiinalaiset ovat ylpeitä siitä, että heillä ei ole GDPR:ää, he pitävät yksityisyysasioita hidasteena. Sääntelyllä ja jähmeydellä Eurooppa on vanginnut itsensä. Eurooppa ei ole parantamassa kilpailuasetelmaansa”, Ahopelto varoittaa.

Ahopellon mielestä Eurooppa elää itsepetoksessa, jos maanosa kuvittelee olevansa hyvissä asemissa esimerkiksi tekoälyn kehityksessä.

Suomi on häviämässä. ”Resurssien määrä on liian pieni. Täällä on osaamista, mutta ei volyymia. On ihan hienoa, että tänne saadaan datakeskuksia, mutta Suomen pitäisi houkutella jättien tuotekehityskeskuksia”, Timo Ahopelto sanoo. Karoliina Vuorenmaki

”Suomi on häviämässä softien taistelun. Resurssien määrä on liian pieni. Täällä on osaamista, mutta ei volyymia. On ihan hienoa, että tänne saadaan datakeskuksia, mutta Suomen pitäisi houkutella jättien tuotekehityskeskuksia jotta voimme kehittää maailmanluokan osaamista”, Ahopelto sanoo.

Hänen mukaansa kilpailussa osaajista ei auta pari videota maakuvasta, kun muut maat hakevat osaajat kotoa, maksavat ison palkkion maahan tulemisesta ja järjestävät kaiken avaimet käteen -tyylillä.

”Meillä ei saada edes ulkomaisten erityisosaajien työlupa-asioita kuntoon”, Ahopelto harmittelee.

Suomi on nyt EU:n puheenjohtajamaa, mutta Ahopellon mielestä Suomen ei pidä ottaa erityistä roolia teknologiajättien kuriin panemisessa.

”Sen sijaan pitää varmistaa, että Euroopassa on paremmat resurssit kehittää eurooppalaista ohjelmistoteollisuutta. Pitäisi tehdä rohkeita avauksia ulkomaisten firmojen tuotekehityksen houkuttelemiseksi ja isoja avauksia koulutuspolitiikassa”, Ahopelto sanoo.

”Järkevä regulaatio on perusasia. Tärkeämpää on silti, miten me voittaisimme softan, mobiilin tai tekoälyn seuraava aallon. Ja nyt emme ole voittamassa.”