Volvo ja kuljetuspalvelu Uber kertovat saaneensa valmiiksi ensimmäisen tuotantoauton, joka pystyy täysin autonomiseen ajamiseen.

Kyseessä on Volvon suurehko katumaasturi XC90, joka käyttää Uberin autonomisen ajamisen mahdollistavaa järjestelmää.

Volvon tiedotteen mukaan Uberin autonominen järjestelmä voi Volvon ajoneuvoalustaan yhdistettynä ”jonakin päivänä” mahdollistaa turvallisen ja luotettavan autonomisen henkilökuljetuspalvelun.

Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson puolestaan uskoo, että seuraavan vuosikymmenen puoliväliin mennessä kolmannes kaikista Volvon myymistä autoista on täysin autonomisia.

Volvo suunnittelee käyttävänsä samanlaista autonomista perusautokonseptia tulevissa itseajavissa autoissaan 2020-luvun alkupuolella. Teknologiat otetaan käyttöön uuden sukupolven Volvo -malleissa, jotka perustuvat SPA2-alustalle.

Volvon mukaan toiminnot mahdollistavat valvomattoman autonomisen ajamisen selkeästi määritetyillä alueilla, kuten valta- ja kehäteillä.

Volvolla uskotaan, että autonominen ajaminen voi synnyttää huomattavia turvallisuusetuja koko yhteiskunnalle, kun kaikki autot ovat autonomisia. Sitä ennen teknologia voi ottaa hoitaakseen yksitoikkoiset tehtävät, kuten nykivän ajamisen liikenneruuhkissa.

Tiedotteen mukaan tärkeimmät ominaisuudet Volvon autonomisessa tuotantoautossa ovat ohjaamisen ja jarrutuksen varajärjestelmät sekä akun varavirtajärjestelmä. Jos jokin pääjärjestelmistä jostakin syystä pettää, varajärjestelmät pysäyttävät auton.

Uber ja Volvo solmivat yhteistyösopimuksen vuonna 2016.

Lähde: Tivi