Vpn-palveluiden käyttäjä ei oikeasti pysty toimimaan täysin anonyymisti eikä ole lain kouran ulottumattomissa. Tämän sai huomata amerikkalaismies, jota syytettiin ex-kämppiksen vaanimisesta.

PureVPN-palvelu lupaa, ettei se pidä lokeja käyttäjistään eikä tallenna tunnistustietoja. Tämä ei pidä paikkaansa, paljastaa The Register. Ainakin jonkinlaiset lokitiedot ovat olemassa ja niitä on käytetty rikoksesta syytetyn pidättämiseen.

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI sai jäjitettyä palvelua käyttäneen miehen tekoset jälkeenpäin. Syytetyn voitiin todistaa käyttäneen kahta eri sähköpostitiliä sekä kotoaan että työpaikkansa verkosta. Miestä syytetään muun muassa vaanimansa naisen käyttämien palveluiden hakkeroimisesta ja tämän tietojen levittelemisestä netissä.

Vpn eli virtuaalinen erillisverkko on menetelmä, jolla käyttäjä voi luoda näennäisesti yksityisen verkon. Käyttäjän ja vpn-palvelimen välinen yhteys salataan erityisillä avaimilla, jolloin tietoliikenne liikkuu salattuna.

Kun tietokoneen fyysinen sijainti hämärretään, voi käyttäjä päästä käsiksi esimerkiksi Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden laajempaan tarjontaan – tai yrittää salailla laittomuuksia, kuten piraattipalveluiden käyttöään.

Kokonaisuudessaan jopa 800 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa käyttää jonkinlaista vpn-palvelua. He kaikki tuskin tekevät laittomuuksia, vaan pyrkivät suojaamaan yksityisyyttään. Siksi PureVPN:n kaltaisten palveluiden rikotut lupaukset anonymiteetistä ovat vaarallisia ja petollisia.

Lähde: Tivi