Tämän vuoden Mikrobiteissä olemme testanneet ja arvioineet yli 300 laitetta. Joukkoon mahtuu paljon hienoa atk:ta, mutta myös joitakin rimanalituksia sekä laitteita, jotka ovat useimmille täysiä turhakkeita mutta tiettyihin kapeisiin erikoiskäyttökohteisiin aivan lyömättömiä.

Erikoisimmat tuotteet löytyvät yleensä Näppituntuma-palstaltamme. Keräsimme tähän koosteeseen viisi erikoisinta tämän vuoden aikana arvostelemaamme tuotetta: tällaistakin vuonna 2017 oli tarjolla.

PocketChip

Näppituntuma kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 2/2017.

Ominaisuudet

Linux-taskutietokone, 1 GHz 1-ydinsuoritin, 512 Mt keskusmuisti, 4 Gt tallennustila, 4,3” 480 × 320 px resistiivinen kosketusnäyttö, 802.11n wlan, usb 2.0, micro-usb, 6 × gpio, akun kapasiteetti 1 Wh.

Hinta 69 $

Arvio Retrohenkinen PocketChip-taskutietokone on kuin suoraan 80-luvulta, mutta konepellin alla on 2010-luvun rautaa ja tietenkin Linux. PocketChip on kuin Raspberry Pin näppäimistöllä, näytöllä ja akulla varustettu taskumalli. Laite on tarkoitettu pikkupeleihin ja tracker-sävellykseen, mutta linuxisti saa laitteesta huomattavasti enemmänkin irti.

KB320 Virtual Laser Keyboard

Näppituntuma kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 4/2017.

Ominaisuudet

Akulla ja bluetooth-yhteydellä varustettu laserprojektionäppäimistö, mitat 7,5 × 2,5 × 2,0 cm. Näppäimistössä ei ole ääkkösiä.

Hinta 24 $

Arvio Bluetooth-liitäntäinen laserprojektionäppäimistö, josta saa parhaan vau-efektin irti hämärässä huoneessa. Vähän tulitikkuaskia suurempi purkki tekee mistä tahansa pinnasta näppäimistön, mutta sormen liikkeitä tulkitseva kamera on osumatarkkuudeltaan onneton. Päheä, täydellisen hakkeriuskottava ja täysin käyttökelvoton.

Corsair ML120 Pro

Näppituntuma kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 7/2017.

Ominaisuudet

Magneettilaakeroitu 120 mm tuuletin esimerkiksi pc-koteloon tai suorittimen jäähdytinsiiliin. Käyttöjännite 12 volttia, pwm-ohjattava.

Hinta 24 €

Arvio Magneettilaakereilla varustettu pc-tuuletin. Roottorin akseli ”leijuu” laakerin sisällä ilman fyysistä kontaktia: ei kitkaa, ei kulumista, käytännössä äänetön alle 1000 rpm:n nopeuksilla. Täysillä kierroksilla toimiessaan äänekäs, mutta siirtää runsaasti ilmaa. Vaatii emolevyltä pwm-tuen, kierrosnopeutta ei voi säätää jännitettä alentamalla.

Wilson X Connected Basketball

Näppituntuma kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 7/2017 sekä testi netissä.

Ominaisuudet

Pyöreä, oranssi iot-laite, jossa kiihtyvyysanturi, bluetooth-yhteys ja sisäänrakennettu akku. Sovellus Androidille ja iOS:lle.

Hinta 200 €

Arvio Pallon sisällä oleva kiihtyvyysanturi kerää tietoa ilmalennosta ja tunnistaa onnistuneen heiton, kun kori­sukka hidastaa pallon putoamis­nopeutta. Bluetooth-yhteyden avulla data siirtyy pallosta sovellukseen. Tuo koripalloharjoitteluun uudenlaista sisältöä, mutta mittausteknologia on pettymys, sillä tulokset jäivät epäluotettaviksi.

Zappar Zapbox

Näppituntuma kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 9/2017 sekä netissä.

Ominaisuudet

Pahvisilmikko älypuhelimelle, pahviset liikeohjaimet, pahviset kohdistuslätkät ja muovinen laajakulmalinssi älypuhelimeen. Android- ja iOS-sovellus.

Hinta 30 $

Arvio Naurettavan halpa tapa päästä kokemaan lisätyn todellisuudet hyödyt ja etenkin haitat. Kokonaisuus on naurettava muutenkin: ”rauta” on pahvia, softa täysin keskeneräinen ja käyttökelvoton. Neljästä pelistä tai ar-sisällöstä vain yksi toimi, ja siinäkin kuvasta näkyi pelkät reunat. Sivuvaikutuksina joko päänsärkyä tai oksetusta, parhaimmillaan sekä että.