Mikko Meriläinen on nuorten pelaamisen ja pelikasvatuksen tutkija ja asiantuntija, joka ajaa niin tasa-arvoa kuin pelaajien hyvinvointiakin.

Kuten Peliviikko sanoo, Meriläinen on vuosien ajan edistänyt tietopohjaista pelikasvatusta ja monipuolisempaa uutisointia peleistä ja pelaajista. Meriläinen yrittää hälventää pelaamisen ympärillä olevia ennakkokäsityksiä, ja kannustaa kasvattajia tutustumaan peleihin itsekin, jotta yhteistä kosketuspintaa pelaavan lapsen kanssa löytyy helpommin.

Meriläinen onkin saanut tuotua yleiseen keskusteluun käsitteen pelisivistys.

"Lämmin kiitos Pelikasvattajien verkostolle tästä kunnianosoituksesta! Maailma muuttuu pikku hiljaa myös pelikasvatuksen osalta, ja vuosi vuodelta keskustelu peleistä ja pelaamisesta on laadukkaampaa ja monipuolisempaa – on hienoa nähdä, että niin oma kuin lukuisien muiden ihmisten pelisivistystyö kantaa hedelmää”, Meriläinen iloitsee.

Meriläinen pelaa itse runsaasti, eikä pelkää tarttumasta myös pelikulttuurin ongelmallisempiinkin ilmiöihin. Hän on intohimoinen muun muassa pelien solvauskulttuurin kitkemisen suhteen.

”Voit aivan hyvin olla maailman parhaita pelaajia, vaikket parjaisi ketään. Itse asiassa olet varmasti pidetympi henkilö. Jo sillä, ettei lähde loanheittämiseen mukaan on iso vaikutus”, Meriläinen kommentoi Mikrobitille vuonna 2016.

”Paras pelaaja ei ole se joka voittaa kaikki ottelunsa, vaan joka tekee eniten hyvää kulttuurille.”

Meriläinen kirjoittaa väitöskirjaansa ”Kohti pelisivistystä - nuorten digitaalinen pelaaminen ja pelihaitat kasvatuskysymyksenä”. Se käsittelee pelaamista ja hyvinvointia läpikotaisesti ja usealta taholta.