Tietoturvayhtiö Check Point kertoo, että sen tutkijat ovat paljastaneet verkossa vuosikausia mellastaneen hakkerin henkilöllisyyden. Etenkin VandaTheGod-nimimerkkiä käyttänyt hakkeri on tutkijoiden mukaan brasilialainen, mutta tarkempia tietoja Check Point ei tiedotteessaan ymmärrettävästi anna.

Hakkeroinnin kohteina ovat olleet vuodesta 2013 lähtien hallitukset, yritykset ja yksityishenkilöt. Suorituksistaan hakkeri kertoili eri some-palveluissa. Jossakin vaiheessa VandaTheGod julisti Twitterissä tavoitteekseen 5000 verkkosivuston hakkeroinnin. Some-käyttö lopulta johti hakkerin paljastumiseen.

Check Pointin mukaan tavoitteen toteutuminen ei jäänyt kovinkaan kauas. Tutkijoiden laskelmien mukaan Vanda ehti hakkeroida 4820 verkkosivustoa yli 40 maassa. Suomalaissivustoja mukana ei ole ainakaan viimeksi kuluneen vuoden kohteita listaavassa taulukossa, mutta muista Pohjoismaista uhreja kyllä löytyy. Eniten maalitauluja oli USA:ssa.

VandaTheGod oli ottanut asiakseen hyökätä sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Hallitusten vastaisia julistuksia ilmestyi usein hakkeroiduille sivuille.

”Tämä tapaus osoittaa, kuinka paljon vahinkoa jo yksi asialleen omistautunut ihminen voi saada aikaan. Vaikka toiminnan motiivit näyttävät puhtailta, raja haktivismin ja verkkorikollisuuden välillä on häilyvä. Olemme nähneet tapauksia, joissa on aloitettu ideologiselta pohjalta, mutta taitojen karttuessa on ryhdytty saalistamaan rahaa”, Check Pointilla uhkatiedustelusta vastaava Lotem Finkelsteen sanoo tiedotteessa.

Hakkeri kehui esimerkiksi kaapanneensa Brasilian viralliset sivut, joilla toi esiin huolensa Amazonin sademetsien paloista.