Venäläisen Kaspersky Labin aiemmin maaliskuussa paljastama Slingshot-haittaohjelma oli Yhdysvaltain erikoisjoukkojen kehittämä ja sillä oli tarkoitus vakoilla Isisin ja Al-Quaidan jäseniä, Cyberscoop kertoo nimettömiin sotilaslähteisiinsä perustuen.

Kasperskyn paljastamaa Slingshot-haittaohjelmaa käytettiin vakoilemaan etenkin nettikahviloita, joissa amerikkalaiset epäilivät paikallisten Isisin tai Al-Quaidan jäsenten vierailevan ja käyvän viestinvaihtoa organisaationsa kanssa.

Slingshot-haittaohjelmaa tavattiin tuhansista koneista maissa, joissa Isisin ja Al-Quaidan tiedetään toimivan kuten Afganistanissa, Jemenissä, Irakissa, Jordaniassa, Turkissa, Libyassa, Sudanissa, Somaliassa, Keniassa, Tansaniassa sekä Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Haittaohjelman oli kehittänyt Joint Special Operations Command el Jsoc. Cyberscoopin haastattelemien tiedustelulähteiden mukaan Jsoc todennäköisesti hylkäsi haittaohjelman paljastumisen myötä.

”Tätä sattuu välillä ja olemme tottuneet siihen, mutta ei tämä ketään kyllä auttanut”, entinen tiedustelu-upseeri kommentoi tapausta Cyberscoopille.

Kaspersky on ollut napit vastakkain Yhdysvaltain viranomaisten kanssa jo aiemmin eikä erikoisjoukkojen haittaohjelman paljastaminen todennäköisesti helpota Kasperskyn tilannetta.

Yhdysvallat on syyttänyt Kasperskya vakoilusta Venäjän hallituksen laskuun ja samalla Yhdysvaltain viranomaisia on kielletty käyttämästä mitään Kasperskyn tuotteita kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Lähde: Tivi