Facebookiin kohdistuu nyt voimakkaita poliittisia paineita. Erityisesti Facebookin vuonna 2012 hankkima Instagram sekä vuonna 2014 ostettu WhatsApp ovat olleet Yhdysvaltain kauppakomission suurennuslasin alla. Kauppakomission mukaan sovellusten ostoihin liittyy kilpailunvastaista toimintaa.

Wall Street Journal on nyt kertomansa mukaan saanut haltuunsa asiakirjan, jossa on hahmoteltu Facebookin puolustusta, mikäli sitä vaaditaan luopumaan Instagram- ja WhatsApp-palveluista.

Vuotaneen asiakirjan mukaan Facebook kertoo sekä Instagramin että WhatsAppin hankinnan läpäisseen kauppakomission valvonnan ilman vastalauseita. Facebookin mukaan molempiin hankintoihin investoitiin suuria määriä rahaa, ja palveluiden hajoaminen tarkoittaisi somejätille miljardien menetyksiä sekä turvallisuuden ja käyttökokemuksen alenemista.

Facebook ei ole Engadgetin mukaan kommentoinut vuotanutta asiakirjaa. Aiemmin se on kuitenkin vaatinut palveluiden hajottamisen sijaan kattavampaa säätelyä.

Yhdysvaltain kauppakomission huhutaan nyt valmistelevan kilpailulainsäädäntöä, jonka on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Engadgetin mukaan säädäntö ei kuitenkaan luultavasti ole Facebookille kovinkaan mieluinen, joten sen omistamien palveluiden hajoaminen voi olla pöydällä jatkossakin.