Pelikauppa GameStopin meno oli pitkään ollut erittäin alavireistä, kunnes Reddit-kanava wallstreetbetsillä masinoitu kampanja sai yhtiön osakkeen kurssin kohoamaan kohti kattoa. Kampanjaan osallistuvat ryhtyivät ostamaan osaketta, jolloin sen hinta nousi nousemistaan.

Tällainen todellisuuteen perustumaton arvonnousu ei tietenkään voi jatkua loputtomiin, ja kuten aina pörssibisneksessä, oikeaan aikaan ostamassa ja myymässä olleet ansaitsivat rahaa, muut menettivät enemmän tai vähemmän.

Kampanjan katsottiin olevan näpäytys sormille erityisesti niin kutsutuille lyhyeksi myyjille. Tiivistetysti lyhyeksi myymisessä (”shorttaamisessa”) on kyse tästä: Henkilö uskoo jonkin osakkeen arvon laskevan. Hän lainaa kyseisiä osakkeita ja myy pois. Sitten hän ostaa niitä takaisin halvemmalla hinnalla, palauttaa lainaamansa ja käärii hintojen erotuksen liiveihinsä.

Toiminnallaan lyhyeksi myyjät osaltaan ovat heikentämässä sen yhtiön arvoa, jonka osakkeilla peliään pelaavat. Siksi moni paheksuu toimintaa. Juuri tällaiset lyhyeksi myyjät saivat erittäin pahasti sormilleen, kun GameStopin osakekurssi alkoikin nousta eikä laskea, kuten he odottivat. Näin he joutuivat ostamaan myymänsä osakkeet takaisin kovemmalla hinnalla ja kärsivät rumia tappioita.

Business Insider kertoo, että esimerkiksi lyhyeksi myyntiä harjoittava Melvin Capital menetti 49 prosenttia sijoitustensa arvosta alkuvuonna. Vuoden alkaessa yhtiön sijoitusten arvo oli 12,5 miljardia dollaria, tammikuun lopussa enää 8 miljardia. Ja alamäki jatkui helmi- ja maaliskuussa, joskin loivempana.

Yhtiön perustaja Gabe Plotkin menetti omia henkilökohtaisia varojaan 460 miljoonaa dollaria.

Jos wallstreetbetsin väellä oli tarkoitus GameStop-tempauksellaan panna lyhyeksi myyjät kärsimään, ainakin Melvin Capitalin ja Plotkinin osalta tavoite täyttyi.