Runsaat kaksi vuotta sitten toukokuussa WannaCry-kiristyshaittaohjelma pyyhkäisi läpi maailman tietoverkkojen. Monella uhrilla ei varmasti ollut itku kaukana, kun tietokoneet muuttuivat käyttökelvottomiksi haittaohjelman salattua tiedostot.

Pahin epidemiahuippu jäi onneksi lyhyeksi, kun tietoturvatutkijat onnistuivat pysäyttämään sen leviämisen. Microsoft lisäksi paikkasi ripeästi Windows-haavoittuvuuden, jonka avulla WannaCry-haitaketta levitettiin.

ZDnet kirjoittaa, että kaikesta huolimatta WannaCry saastuttaa yhä koneita – ja jotkut yrittävät maksaa sen vaatimia lunnaita. Maksuliikenne näkyy alkuperäisten kiristäjien bitcoin-tileillä.

Tietoturvayhtiö Sophoksen tutkija Peter Mackenzie arvelee, että tartuntojen saajat ja maksajat löytyvät yrityspuolelta. Suurin osa kotikäyttäjistä antaa Windowsin hakea ja asentaa turvapäivitykset automaattisesti, joten heidät on todennäköisesti ”rokotettu” WannaCry-tartuntaa vastaan.

Mackenzie hämmästelee uhrien toimintaa: ”Jos ei ole asentanut yli kaksi vuotta sitten jakoon tulleita päivityksiä, kuinka monta muuta tietoturvapäivitystä on jäänyt asentamatta?”

Alkuperäisen WannaCry-epidemian takana on varsin yleisen käsityksen mukaan Pohjois-Korea, joka kuitenkin on toistuvasti ja päättäväisesti kiistänyt osallisuutensa.