World wide webin eli nykyisen selaimella käytettävän internetin kehittäjä Sir Time Berners-Lee ehdottaa nettijäteille kuten Facebookille ja Googlelle nykyistä tiukempaa sääntelyä. Berners-Leen mukaan verkon palveluiden keskittyminen vain muutamiin käsiin on mahdollistanut nettijärjestelmän käyttämisen aseena.

Berners-Leen kirje on julkaistu www:n 29-vuotispäivänä eli 12. maaliskuuta. Berners-Lee on palkittu työstään myös Suomessa Millennium-teknologiapalkinnolla vuonna 2004.

Hän viittaa aseena käytöllä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa leviäviin salaliittoteorioihin, Facebookin ja Twitterin valetilien kautta tehtyyn informaatiovaikuttamiseen ja massiivisiin tietomurtoihin, joissa jopa kymmenien miljoonien ihmisten tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin.

”Alustat kontrolloivat sitä, mitä ideoita ja mielipiteitä nähdään ja mitä jaetaan”, Berners-Lee kirjoittaa The Guardianissa julkaistussa avoimessa kirjeessä.

Berners-Leen mukaan nettijätit ovat yrittäneet korjata havaittuja ongelmia, mutta lopulta ne on kuitenkin rakennettu voiton eikä yleisen hyvän maksimointiin.

Tilannetta parantaisi lakiin perustuva sääntely, jolla varmistettaisiin yhtiöiden toiminnan parempi yhteensopivuus muun yhteiskunnan hyvän kanssa.

Lisäksi Berners-Lee kehottaa luopumaan kahdesta myytistä, jotka rajoittavat ratkaisujen etsimistä. Ensimmäisen on mainosrahoitteisuuden näkeminen netin ainoana liiketoimintamallina ja toinen se, että asioita olisi liian myöhäistä muuttaa.

Vallan keskittymisen lisäksi Berners-Lee on huolissaan digitaalisen eriarvoisuuden noususta. Hän nostaa esiin sen, että vasta puolella maapallon ihmisistä on pääsy internetiin. Verkon ulkopuolella jäävät kuitenkin edelleen todennäköisimmin naiset, köyhät ja köyhillä alueilla asuvat.

Myös YK on julistanut pääsyn internetiin kohtuullisella hinnalla ihmisoikeudeksi, mutta monilla alueilla heikotkin yhteydet maksavat jopa viidesosan kansalaisen kuukausituloista.

Lähde: Tivi