Pikaviestisovellus WhatsApp kertoo kehittäneensä tapoja estää valeuutisten leviämistä monelle vastaanottajalle lähtevillä tai automatisoiduilla viesteillä, The Next Web kertoo.

WhatsAppin sovelluskehittäjä Matt Jones selitti Intiassa toimittajille, että palvelu tarkistelee käyttäjien metadatan eli esimerkiksi lähtevien viestin määriä ja milloin tunnus on rekisteröity ja mitä tietoja siitä on tiliä luodessa annettu.

Jones sanoi yhtiön voivan kieltää tai sulkea tunnuksen kolmessa eri vaiheessa: tunnuksen rekisteröityessä, viestittelyn aikana tai negatiivisen palautteen takia, kun ihmiset raportoivat roskapostia ja huijauksia. Apuna on koneoppimiseen perustuva Facebook Immune System -malli, jossa järjestelmä oppii tunnistamaan varoitusmerkkejä sen perusteella, millä tavalla käyttäytyneitä tilejä suljetaan.

Rekisteröintivaiheessa ollaan tarkkana aiemmin häiriköinnin vuoksi suljettujen puhelinnumeroiden yrittäessä tehdä uuden tunnuksen. Samalla tarkkaillaan muun muassa laitteen tietoja, ip-osoitetta ja maantieteellistä sijaintia ja teleoperaattorin tietoja sen päättelemiseksi, onko kyse haitallisesta tilistä. Jos joku yrittää rekisteröidä automaattisesti kasan tunnuksia roskapostittamismielessä, narahtaa tarkistuksessa.

WhatsAppista suljetaan joka kuukausi nykyisin 2 miljoonaa tunnusta. Niistä 20 prosenttia narahtaa jo rekisteröintivaiheessa.

Roskaa lähettelevän botin tunnistaa siitä, että käyttäjä ei näpyttele ollenkaan viestejä itse ohjelmassa, jolloin näkyisi ”typing…”-viesti toiselle käyttäjälle, vaan syydetään valmiiksi kirjoitettua tekstiä. Ja jos uusi tunnus viisi minuuttia tunnuksen rekisteröimisen jälkeen herää eloon ja lähettää 100 viestiä kymmenen sekunnin aikana, kyse ei taida olla ihmiskäyttäjästä.

WhatsApp on myös kiinnostunut käyttäjien tekemistä ilmiannoista, kun joku taho luo ryhmäkeskusteluja linkkien levittämiseen muun muassa vaalien alla. Pikaviestipalvelu otti käyttöön ominaisuuden, joka estää haitallisen ryhmän ilmiantaneen ihmisen kutsumisen uudelleen ryhmään.

Lähde: Tivi