Huijausviesteissä väitetään, että tekstiviestitse lähetetty vahvistuskoodi on päätynyt muka vahingossa uhrin puhelimeen. Jos kuusinumeroisen koodin erehtyy paljastamaan huijareille, WhatsApp-tili joutuu kaapatuksi. Vahinko lähtee leviämään entistä laajemmalle, kun huijarit lähettävät huijausviestin eteenpäin juuri kaappaamansa WhatsApp-tilin yhteystiedoille. Kaapattuja tilejä hyödynnetään ilmeisesti myös uusien keskusteluryhmien perustamiseen ja roskapostin levittämiseen.

Kuten Kyberturvallisuuskeskus ohjeistaa, omaa WhatsApp-vahvistuskoodia ei tule missään olosuhteissa jakaa kenenkään kanssa.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kalasteluyrityksistä on raportoitu toistaiseksi ainoastaan WhatsAppin yritysversiossa, WhatsApp Business -sovelluksessa. Sama huijaus voi kuitenkin toimia myös WhatsAppin perusversiossa, joten kaikkien käyttäjien on syytä olla varuillaan.

Suomenkieliset kalasteluyritykset tunnistaa usein räikeistä kirjoitusvirheitä tai eriskummallisista lauserakenteista. Kyberturvallisuuskeskuksen jakaman ruutukaappauksen perusteella WhatsApp-huijauksen suomenkieli on nopealla vilkaisulla virheetöntä, mutta tarkemmin katsoessa voi huomata muun muassa väärin taivutetun predikaatin.

Kyberturvallisuuskeskus

WhatsApp-tilille kannattaa ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, joka ehkäisee tilin kaapatuksi joutumista. Jos kaksivaiheista tunnistautumista ei ole viitsinyt tililleen asettaa, toimenpiteen tekee todennäköisesti huijari vahvistuskoodin huijattuaan ja tilin kaapattuaan. Tämän jälkeen uhri ei enää omalle WhatsApp-tililleen pääse – ainakaan kovin helposti.

WhatsApp tarjoaa omilla sivuillaan ohjeita sekä kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoon että varastetun tilin palauttamiseen.