Facebookin toimia Saksassa valvova Hampurin alueen tietosuojavaltuutettu Johannes Caspar on määrännyt kolmen kuukauden kiellon Facebookille kerätä käyttäjien henkilökohtaisia tietoja WhatsAppin kautta. Päätökseen johtivat WhatsAppin uudet käyttöehdot, jotka astuvat voimaan 15. toukokuuta.

WhatsAppin omistavan Facebookin Saksan-konttori sijaitsee Hampurissa, ja näin ollen yhtiön toiminta on Casparin valvonnan alaisena. Caspar perustelee päätöstään halulla suojata miljoonien saksalaisten käyttäjien oikeuksia ja vapauksia.

Caspar ei ole ensimmäistä kertaa napit vastakkain Facebookin kanssa. Vuonna 2016 Caspar käski WhatsAppia keskeyttämään käyttäjätietojen siirtämisen Facebookille ja määräsi Facebookin poistamaan pikaviestipalvelun kautta tuohon mennessä keräämänsä tiedot.

WhatsAppin edustaja kommentoi Reutersille, että Hampurin tietosuojavaltuutetun kiellon taustalla on väärinkäsitys. Yhtiön mukaan Caspar on ymmärtänyt väärin uudistuksen vaikutukset ja tarkoitukset, eikä kiellolla näin ollen ole laillista perustaa.

Caspar on kertonut hakevansa koko EU:n laajuista määräystä, jolla WhatsApp-käyttäjien tietojen kerääminen saataisiin loppumaan.

WhatsAppin alkuvuodesta kertomat uudistukset käyttöehtoihin nostivat valtavan äläkän eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ehdot muuttuvat laajemmin, mutta Suomessa ja muissa gdpr-asetusta noudattavissa maissa isommat muutokset koskevat vain yrityskäyttöön tarkoitettua WhatsApp Business -palvelua.