NPR kirjoittaa, että USA:n pääkaupungissa Washingtonissa tutkitaan pormestarin toimiston henkilökunnan viestintäkäytäntöjä. Lähteiden mukaan yleinen käytäntö, on että toimistossa jaetaan tietoja ja dokumentteja WhatsAppin välityksellä.

Tässä on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin WhatsApp on Facebookin omistama viestipalvelu, jonka luotettavuudesta ei lopultakaan ole varmaa tietoa kenelläkään. Ei siitäkään huolimatta, että liikenne lupausten mukaisesti salattaisiin päästä päähän, aina ja ikuisesti.

Toinen ongelma on ensimmäistä selkeämmin osoitettavissa. Julkista hallintoa sitovat avoimuusvaatimukset, joiden mukaan tietojen ja dokumenttien tulee olla suuren yleisön ja tiedotusvälineiden saatavilla pyynnöstä. Tähän liittyvät myös velvoitteet tietojen säilyttämisestä.

Jos viestit, asiakirjat, kuvat ja muut vilahtelevat henkilöltä toiselle WhatsAppin välityksellä, niistä ei jää jälkiä minnekään.

”Yksi hyvän ja avoimen hallinnon kulmakivistä on se, että asiakirjat ovat julkisia. Jos virkailijat ryhtyvät toimimaan ympäristöissä, joita ei tällaiseen toimintaan ole tarkoitettu, julkisuuskäytäntö saattaa romuttua”, varoittaa hallinnon ja teknologian suhteisiin perehtyneen Sunlight-säätiön Alex Howard.