Facebook aiheutti tammikuun alussa suuren kohun, kun se ilmoitti omistamansa WhatsApp-pikaviestipalvelun uusista käyttöehdoista. Yhtiö kertoi, että WhatsApp-tilien dataa voitaisiin jatkossa jakaa muille Facebookin omistamille palveluille esimerkiksi mainosten kohdentamista varten.

EU- ja ETA-maissa, mukaan lukien Suomessa, uudet käyttöehdot eivät kuitenkaan mahdollista WhatsApp-datan valumista muihin Facebookin omistamiin palveluihin – kiitos yksityisyyttä suojaavan lainsäädännön. Pienempiä muutoksia käyttöehtoihin on kuitenkin luvassa, myös suomalaiskäyttäjille.

Alun perin uusien käyttöehtojen oli määrä tulla voimaan jo 8. helmikuuta, mutta sittemmin Facebook päätyi lykkäämään ehtojen hyväksymisen takarajaa yli kolmella kuukaudella. Uusi päivämäärä on 15. toukokuuta.

Lykkäyksen taustalla on Facebookin halu selventää käyttäjille, mitä uusiin käyttöehtoihin suostuminen käytännössä tarkoittaa. Samalla on tarkoitus katkoa siivet perättömiltä huhuilta. Tähän mennessä Facebookin viestintä aiheesta onkin ollut melkoisen sekavaa, kuten muun muassa Petteri Järvinen kritisoi aikaisemmin.

”Tulevien viikkojen aikana aiomme näyttää WhatsAppissa banneria, joka tarjoaa ihmisille lisätietoa omaan tahtiin luettavaksi. Olemme pyrkineet selventämään erityisesti asioita, joista ihmiset ovat olleet huolissaan. Lopulta alamme muistuttamaan ihmisiä päivitettyjen käyttöehtojen hyväksymisestä, jotta he voivat jatkaa WhatsAppin käyttöä”, Facebookin tiedotteessa todetaan.

Facebookin mukaan käyttöehtojen uudistamisessa on kyse uudenlaisten keskustelu- ja ostomahdollisuuksien rakentamisesta WhatsAppiin. Toisin sanoen yrityksille halutaan tarjota uusi asiakaspalvelukanava perinteisten puheluiden ja sähköpostiviestien rinnalle. Facebook vakuuttaa, että käyttäjällä on valta valita, missä määrin palvelulle haluaa luovuttaa omia tietojaan yritysten kanssa tapahtuvan kommunikaation sujuvoittamiseksi.

Facebook lupaa myös, että käyttäjien henkilökohtaiset viestit tulevat aina olemaan salattuja, eikä Facebook siis pääse niitä lukemaan tai kuuntelemaan.

WhatsAppin käyttöehtokohu on saanut monet kokeilemaan muita pikaviestimiä. Esimerkiksi Telegramin ja Signalin käyttäjämäärät ovat kasvaneet alkuvuodesta roimasti.

”Muut sovellukset mainostavat olevansa parempia, koska ne keräävät vähemmän tietoa kuin WhatsApp. Uskomme ihmisten kaipaavan luotettavia ja turvallisia sovelluksia – vaikka se tarkoittaisi sitä, että WhatsAppilla on [käyttäjistä] rajallinen määrä dataa”, Facebookin tiedotteessa todetaan.